Kako širok nasmeh bo na Obamovem obrazu leta 2008? Foto: Reuters
Kako širok nasmeh bo na Obamovem obrazu leta 2008? Foto: Reuters
Barack Obama
Medijska zvezda v času, ko demokrati potrebujejo predsedniškega kandidata skarizmo. Foto: Reuters
Bill in Hillary Clinton
Bill je po priljubljenosti štiri mesta pred soprogo. Foto: Reuters
John McCain, Tom Vilsack in Rudy Giuliani
Trije, ki so že napovedali kandidaturo: McCain, Vilsack in Giuliani. Foto: Reuters
George Bush
Bushev pogled je čedalje čemernejši. Foto: EPA

Kot kaže, možnost, da bodo ZDA dobile prvo žensko predsednico, čedalje bolj izpodriva druga: da bodo dobile prvega temnopoltega predsednika. A pot do Bele hiše je še dolga, demokratom pa nasproti stojita dva mogočna republikanska kandidata: nekdanji newyorški župan, dokaj liberalen republikanec Giuliani, in arizonski senator John McCain, ki tudi ni ravno tipični predstavnik svoje stranke.

Univerza Quinnipiac iz Connecticuta je anketirancem naložila, naj ocenijo 20 znanih političnih imen s točkami od 0 do 100. Giuliani se je s povprečno 64,2 točkami uvrstil na sam vrh. Tudi drugo mesto imajo v rokah desničarji - John McCain je prejel 58,8 točk.

Obama 2008?
Tretje mesto pa je že malo presenečenje - tja se je namreč uvrstil mladi senator iz Illinoisa, temnopolti demokrat Barack Obama. Obama je nedavno izjavil, da resno premišljuje o predsedniški kandidaturi in kot kaže, so se volivci na to odzvali odobravajoče. Seveda ostaja vprašanje, koliko možnosti 45-letni Obama dejansko ima. Njemu v prid prav gotovo ne govori pomanjkanje političnih izkušenj - senator je namreč šele dve leti.

Drugi dejavnik je žalostno, a resnično, njegova rasa. Američani še nikoli niso imeli niti temnopoltega predsedniškega nominiranca, kaj šele predsednika. A Obama, čigar oče prihaja iz Kenije, je znan po postavljanju mejnikov. Med študijem na uglednem Harvardu je na primer postal prvi temnopolti predsednik pravniškega zbornika, trenutno pa je osamljen temnopolti predstavnik v senatu.

Zasenčil Kerryja
Ameriški (in svetovni) javnosti se je zares vtisnil v spomin leta 2004, ko je bil eden izmed govornikov na demokratskem shodu in popolnoma zasenčil tako Billa Clintona kot tudi samega predsedniškega kandidata Johna Kerryja. V hipu je postal ljubljenec resnih medijev, ki so v ZDA pretežno levo usmerjeni, in revija Time ga je postavila na naslovnico z zgovornim naslovom "Zakaj bi moral biti Obama naslednji predesdnik".

Karizmatičnemu Obami bo verjetno precej teže pridobiti volivce, saj njegova prizadevanja proti iraški vojni, okoljevarstvena prepričanja in prijateljevanje z zvezdniki tipa Oprah Winfrey in Tiger Woods, niso ravno najbolje sprejeta pri desno-sredinski volilni bazi.

Prekletstvo demokratov z vzhoda
Najresnejša tekmica Obami za demokratsko nominiranko leta 2008 bo po vsej verjetnosti Hillary Clinton, ki jo tudi najpogosteje omenjajo kot mogočo predsednico. A newyorški senatorki ne bo lahko - anketiranci so jo postavili šele na deveto mesto, pred njo sta tudi njen soprog Bill in državna sekretarka Condoleeza Rice.

Clintonova bo le stežka prepričala konservativno volilno bazo, ki se ji zdi ženska na najvišjem položaju še zmeraj nekaj nesprejemljivega. Poleg tega je Hillary še žena med republikanci najbolj osovraženega izmed nekdanjih predsednikov, za nameček pa je z vzhodne obale, ki ni sproducirala predsednika že vse od Kennedyjevih časov.

Bush na repu dvajseterice
In kako se je odrezal trenutni veliki ameriški vodja - predsednik George Bush? Rezultati ankete nekako odsevajo javnomnenjske raziskave, po katerih je Bush trenutno eden najmanj priljubljenih politikov v ZDA. Za njim je le še njegov demokratski protikandidat z zadnjih predsedniških volitev - senator iz Massachusettsa John Kerry.

Republikanci imajo kljub svoji slabi podobi v ognju dve železi, a izbira jedra stranke ne navdušuje. Giuliani ne bi bil sprejemljiv za konservativce, saj podpira homoseksualce in splav ter zagovarja omejevanje pravice do nošenja orožja. McCain se po drugi strani zadnje čase z javno podporo Bushu želi približati stranki, a republikanci se še spominjajo ne tako daljne preteklosti, ko je bil McCain eden izmed najglasnejših in najostrejših kritikov Busheve administracije in je predsednika v politični komični pogovorni oddaji The Daily Show Jona Stewarta večkrat zasmehoval. A volitve se naglo bližajo in čas za politično nekorektnost je očitno minil tudi za McCaina.

Kaja Sajovic