Giuliani je uspešno vladal sicer demokratski trdnjavi New Yorku. Foto: EPA
Giuliani je uspešno vladal sicer demokratski trdnjavi New Yorku. Foto: EPA

Čeprav 62-letni Giuliani še ni uradno napovedal kandidature, pa je odbor namenjen preverjanju javnega mnenja in zbiranju denarja za kampanjo v skladu z ameriško zakonodajo, zato so mnogi prepričani, da je njegova uradna predstavitev kandidature za volitve leta 2008 le še vprašanje časa.

Republikanec Giuliani, znan po odločnem vodenju New Yorka po napadih 11. septembra, ima precejšnjo podporo v javnosti, a mnogim v stranki ne ugaja zaradi nekaterih svobodomiselnih stališč do splava in pravic istospolnih partnerjev, po robu pa se je postavil tudi predsedniku Georgeu Bushu in njegovemu načrtu zniževanja davkov.

Boj med republikanci bo hud
V boj za nominacijo za republikanskega predsedniškega kandidata se bo najverjetneje podal tudi senator iz Arizone John McCain, med kandidati pa se omenjata tudi nekdanji guverner New Yorka George Pataki in vodja večine v senatu Bill Frist. Med omenjenimi kandidati ima največ podpore med volilnim telesom prav Giuliani, ki ga podpira 29 odstotkov republikancev, McCaina, ki svojega odbora še nima, pa 27 odstotkov.

Na demokratski strani je svoj raziskovalni odbor doslej ustanovil le guverner Iowe Tom Vilsack, čeprav se kot zelo resna kandidatka omenja tudi senatorka iz New Yorka Hillary Clinton.