Trumpu bo morda glasove odžiral tudi nekdanji agent Cie McMullin. Foto: EPA
Trumpu bo morda glasove odžiral tudi nekdanji agent Cie McMullin. Foto: EPA
Donald Trump
Donald Trump ni priljubljen niti med številnimi podporniki Republikanske stranke. Foto: Reuters

"Nikoli ni prepozno, da storiš pravo stvar, in Amerika si zasluži kaj precej boljšega od tega, kar lahko ponudita Donald Trump ali Hillary Clinton," je na družbenem omrežju Facebook zapisal McMullin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Javnosti slabo poznani 40-letni McMullin je nekdanji agent ameriške obveščevalne službe Cia, njegov vstop v predsedniško tekmo pa kaže na krepitev gibanja Nikoli Trump, ki le tri mesece pred volitvami išče alternative poslovnežu, ki je postal predsedniški kandidat Republikanske stranke.

Trump ima za sabo dva težka tedna, v katerih si je nekaj težav nakopal tudi sam. Vse več republikancev se tako sprašuje, ali je republikanski kandidat resnično sposoben voditi državo, nekateri pa so tudi že izrazili javno podporo demokratski kandidatki Hillary Clinton.

"Skromno se ponujam kot voditelj"
"V letu, ko so Američani izgubili vero v kandidata obeh večjih strank, je čas za generacijo novih voditeljev," je ocenil McMullin. "Skromno se ponujam kot voditelj, ki lahko milijonom nezadovoljnih Američanov ponudi boljšo izbiro za predsednika," je dejal. Po veroizpovedi, ki igra na ameriških volitvah precejšnjo vlogo, je McMullin po poročanju BBC-ja mormon.

Kandidatura pa bo zanj težka. Roki za uvrstitev na volilne lističe v več kot 50 ameriških zveznih držav so namreč že potekli, na nacionalni ravni pa je njegovo ime praktično neznano, poudarja AFP. McMullin naj bi še danes formalno vložil svojo kandidaturo, navaja BBC.

Delal za Cio in Goldman Sachs
McMullin je Cio zapustil leta 2010, potem ko je prej 11 let delal za banko Goldman Sachs. Leta 2013 je služil kot svetovalec za nacionalno varnost v odboru za zunanje zadeve ameriškega predstavniškega doma, pozneje pa je bil glavni politični direktor republikancev v ameriškem predstavniškem domu.

Spomnimo, ob Hillary Clinton in Donaldu Trumpu se bosta za predsedniški položaj novembra med vidnejšimi kandidati potegovala tudi Jill Stein kot kandidatka Zelene stranke in Gary Johnson kot kandidat Libertarne stranke.