ZDA bodo prodale Katarju vojaška letala F-15. Teh letal naj bi bilo 36. Foto: Reuters
ZDA bodo prodale Katarju vojaška letala F-15. Teh letal naj bi bilo 36. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je pred kratkim Katar obtožil financiranja terorizma, kar ni preprečilo večmilijardnega dogovora o prodaji orožja. Foto: Reuters

Ameriški obrambni minister James Mattis je v sredo v Washingtonu sprejel katarskega kolega Kalida Al Atijo, s katerim sta podpisala dogovor o nakupu bojnih letal tipa F-15. Dogovor o prodaji orožja so sklenili že v času administracije Baracka Obama, ameriško zunanje ministrstvo pa ga je potrdilo novembra lani.

Niti Mattis niti obrambno ministrstvo nista sporočila, kaj vse je vključeno v orožarski dogovor ali koliko letal bo Katar dobil za 12 milijard dolarjev. Po poročanju ameriškega portala Bloomberg bi lahko dogovor vključeval do 36 bojnih letal. Tudi Reuters, ki se sklicuje na vir v katarskem obrambnem ministrstvu, poroča o takšnem številu letal. Dokončni dogovor je bil sklenjen le nekaj tednov po tem, ko so se ZDA s Savdsko Arabijo dogovorile o več kot 100-milijardni prodaji orožja.

Neimenovani katarski uradnik je dejal, da je dogovor "dokaz, da so ameriške ustanove z nami, o čemer nikoli nismo dvomili," poroča Reuters. Vojski Katarja in ZDA je uradnik označil za "bratski". V Katarju se nahaja največja ameriška vojaška baza na Bližnjem vzhodu Al Udeid, v kateri je okoli 10.000 ameriških vojakov.

Trump tako, Mattis drugače
Potem ko so predvsem zalivske države s Katarjem prekinile stike zaradi obtožb o financiranju terorizma in zbliževanju z Iranom, pošiljajo ZDA glede Katarja mešane znake. Pred nekaj dnevi je tako tudi predsednik Trump Katar obtožil financiranja terorizma "na zelo visoki ravni". Katar obtožbe zanika.

Trumpova obtožba ni v skladu s stališčem ameriškega obrambnega ministrstva, ki je le nekaj dni prej Katar pohvalilo zaradi "zavezanosti k regionalni varnosti", poroča BBC.

Skupne vojaške vaje
ZDA so sicer odposlale tudi dve vojaški bojni ladji, ki se bosta udeležili skupnih vojaških vaj s katarskimi marinci. Ladji bosta do Katarja prispeli v sredo.

Mattis in Atijah sta se pogovarjala tudi o kampanji pod vodstvom ZDA proti džihadistom t. i. Islamske države (IS).

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je prejšnji teden dejal, da spor med zalivskimi državami ovira ameriško kampanjo proti IS-ju, Savdsko Arabijo in njene zaveznice pa je pozval, naj omilijo svoje "blokade". Savdski zunanji minister Adel Al Džubeir je v torek po srečanju s Tillersonom dejal, da "ni blokade Katarja". Vztrajal je, da ima kraljevina pravico, da zapre zračni prostor in meje s Katarjem.