Foto:
Foto:
Ruski ostrostrelec
Nekateri deli Gruzije naj bi še nekaj časa ostali pod nadzorom ruskih sil. Foto: Reuters
Rusija je Norveško obvestila, da načrtuje prekinitev vseh vojaških vezi z zvezo Nato. Foto: EPA
Rusi se počasi umikajo iz Gruzije

Bela hiša je sporočila, da Rusija krši svojo zavezo o umiku sil z gruzijskega ozemlja, zato si po besedah tiskovnega predstavnika ameriške administracije Washington ne predstavlja medsebojnega vojaškega sodelovanja z Moskvo, dokler se ne reši situacija v Gruziji.

Američani vseskozi odločno zahtevajo umik ruskih sil, a se Rusija le počasi odziva na njihove pozive. "Umik ruskih vojakov, ki so okrepili mirovne sile na ozemlju Gruzije, poteka v skladu z načrti in bo končan v desetih dneh," je zatrdil poveljnik ruskih kopenskih sil Vladimir Boldirev in dodal, da se bodo sile umaknile na rusko ozemlje.

Iz Gruzije so poročali o prvih večjih umikih ruske vojske, čeprav nekatere ključne povezave ostajajo pod ruskim nadzorom. Rusi naj bi že zapustili črnomorsko pristanišče Poti, glede umika iz strateško pomembnega Gorija pa prihajajo mešane informacije. Reuters je najprej po poročanju ruske agencije Interfax objavil novico, da je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da so ruski vojaki začeli umik iz Gorija, vendar je pozneje Interfax novico zanikal.

Lavrov o odprtih vratih
Medtem pa se še bolj ohlajajo odnosi med zvezo Nato in Rusijo. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so začasno zamrznili sodelovanje z zavezništvom, dokler se rusko vodstvo ne odloči o prihodnjih oblikah sodelovanja. Prej je ruski zunanji minister zatrdil, da Rusija ne bo zaprla vrat v odnosih z Natom, čeprav je zavezništvo zamrznilo odnose z Moskvo.

"Vse je odvisno od Natovih prioritet: če dajejo prednost obubožanemu Sakašvilijevemu režimu namesto partnerstva z Rusijo, to ne bo naša krivda," se je ob gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija obregnil Sergej Lavrov.

"Lahko samo rečem, da Rusija ne potrebuje sodelovanja z Natom nič bolj, kot Nato potrebuje Rusijo," je še dodal Lavrov, ki je s svojimi besedami mislil na številne skupne projekte med severnoatlantskim zavezništvom in Rusijo. Med temi je tudi dogovor o Rusiji kot tranzitni državi za oskrbovanje mednarodnih sil v Afganistanu.

Na sedežu Nata so potrdili navedbe Norveške, ki je sporočila, da so v sredo prejeli klic visokega uradnika ruskega obrambnega ministrstva, ki je povedal, da namerava Rusija "zamrzniti vojaško sodelovanje z Natom in zavezniškimi silami". Državni sekretar na norveškem obrambnem ministrstvu Espen Barth Eide je dejal, da naj bi sledilo pisno obvestilo Rusije.

Čurkin predstavil ruski predlog
Ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin je državam članicam VS-ja razdelil osnutek ruske resolucije o Gruziji. Čurkin je razdelil predlog resolucije, ki je po njegovih besedah dobesedni prepis dogovora med francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom, ki sta ga Rusija in Gruzija podpisali pretekli teden.

Čurkin je v torek zavrnil francoski predlog resolucije, ki je zahteval uresničevanje omenjenega dogovora med francoskim in ruskim predsednikom ter umik ruskih sil na položaje pred 7. avgustom kot tudi umik gruzijske vojske v vojašnice. Čurkin je vztrajal, da se mora najprej umakniti gruzijska vojska, šele potem bo sledil umik ruske vojske.

Namestnik ameriškega veleposlanika pri ZN-u Alejandro Wolff je ruski predlog resolucije zavrnil in dejal, da želijo z njim potrditi rusko razlago, s katero se ne strinjajo, namestnik francoskega veleposlanika pa je dejal, da njihov predlog še vedno ostaja na mizi.

K. T./G. V.

Rusi se počasi umikajo iz Gruzije