Kot je napovedal Obama ob prevzemu predsednikovanja, je ameriška pozornost zdaj preusmerjena na Afganistan. Foto: EPA
Kot je napovedal Obama ob prevzemu predsednikovanja, je ameriška pozornost zdaj preusmerjena na Afganistan. Foto: EPA

To je prvič od začetka invazije na Irak leta 2003, da je razmerje v prid Afganistanu, od koder je teroristična mreža Al Kaida sprožila teroristični napad na ZDA 11. septembra 2001.

ZDA so imele leta 2007 v Iraku 160.000 vojakov, do letošnjega septembra pa naj bi državo zapustile vse bojne enote. V Iraku naj bi ostale le še enote za varovanje diplomatov, urjenje iraških varnostnih sil in lov na teroriste.

Demokrati v kongresu so v ponedeljek dosegli dogovor z Belo hišo, najverjetneje pa tudi s Pentagonom, glede ključnega zakonodajnega koraka do odprave sporne politike "don't ask, don't tell" ("ne sprašuj, ne govori"), ki prepoveduje odkrito istospolno usmerjenim vojakom služenje v vojski. Gre za eno kočljivejših zadev, za katere se je ameriški predsednik Barack Obama zavezal svoji liberalni bazi, da jih bo odpravil v zgodnejšem obdobju svojega predsednikovanja.

Preusmerjena pozornost
Dogaja se to, kar je ameriški predsednik Barack Obama napovedoval že med svojo predsedniško kampanjo leta 2008 - da bo pozornost v vojni proti terorizmu preusmeril iz Iraka v Afganistan.
Ko je Obama januarja lani prevzel mesto predsednika, je bilo v Afganistanu 30.000 ameriških vojakov. Doslej je poslal tja dodatnih 40.000 vojakov, do konca poletja pa naj bi imele ZDA v Afganistanu skupaj skoraj 100.000 vojakov. V Iraku naj bi jih ostalo le še okrog 50.000.