Clintonova in Davutoglu sta pojasnila, da njuni državi krepita pritisk na Sirijo. Foto: EPA
Clintonova in Davutoglu sta pojasnila, da njuni državi krepita pritisk na Sirijo. Foto: EPA
Damask
Prizorišče sobotne eksplozije v Damasku. Foto: EPA

V Ankari sta se glede krize v Siriji pogovarjala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in njen turški kolega Ahmet Davutoglu.

Poudarila sta, da se ZDA in Turčija pripravljajo na stopnjevanje krize v Siriji, pri čemer sta izpostavila možnost, da bi sirski režim proti nasprotnikom uporabil kemično orožje, kar bi lahko sprožilo zdravstveno katastrofo in prispevalo k novemu valu beguncev.

Za ta primer bodo ZDA in Turčija oblikovale posebno delovno skupino, ki bo pripravljena na odziv v primeru poslabšanja razmer. Ta skupina bi lahko koordinirala vojaški in politični odziv ob morebitni uporabi kemičnega orožja.

Obe zaveznici sta po besedah Clintonove že sodelovali pri soočanju s krizo v Siriji, vendar pa bo nova skupina to sodelovanje še okrepila in dodatno pritegnila še obveščevalne službe in vojski obeh držav.

Blizu konca
Vodja nemške obveščevalne službe (BND) Gerhard Schindler medtem ocenjuje, da je Asadov režim v zadnjih vzdihljajih, predvsem zaradi razmer v vojski. Nekoč 320.000-glava sirska vojska je namreč od začetka upora marca lani izgubila 50.000 vojakov, ki so umrli, pobegnili ali prestopili med opozicijske sile.

Majhne in okretne skupine upornikov po drugi strani izčrpavajo vladno vojsko s svojim gverilskim načinom bojevanja, je povedal Schindler v pogovoru za nemški časopis Die Welt. Sirska vojska ima sicer še vedno premoč v orožju v primerjavi s slabo oboroženimi uporniki, a majhne uporniške skupine predstavljajo težko tarčo za vojsko.

V Damasku so znova izbruhnili spopadi med uporniki in vojsko, ki potekajo v samem središču prestolnice v bližini centralne banke. O spopadih poročajo tudi iz drugih delov mesta.

V Alepu na severu države, ki je bil v zadnjih tednih prizorišče silovitih bojev in ofenzive vojske, prebivalci s svojim imetjem še vedno bežijo iz mesta.