V sredo je bilo v Siriji ubitih več kot 160 ljudi. Foto: EPA
V sredo je bilo v Siriji ubitih več kot 160 ljudi. Foto: EPA

Soseska Salahadin predstavlja južno vstopno točko v največje sirsko mesto, ki je v zadnjih dneh tarča silovite ofenzive vladnih sil. Svobodna sirska vojska je potrdila, da so se njeni borci umaknili iz soseske, ki so jo imeli pred tem pod svojim nadzorom.

Državni mediji so poročali, da je vojska prevzela popoln nadzor nad sosesko in pri tem zadala velike izgube več sto "terorističnim plačancem".

Uporniki so sicer sporočili, da so se taktično umaknili iz soseske v mestu z 2,5 milijona prebivalci, ki predstavlja središče sirskega gospodarstva in katerega nadzor je ključen za obe sprti strani.

Pod nadzorom upornikov so sicer še nekatere soseske v mestu, kjer naj bi pripravljali protinapad na režimske sile.

Vrh sirskih zaveznic
V Teheranu so se med tem zbrali predstavniki več kot 25 držav, izmed katerih nobena ne podpira sirske opozicije. Med drugim so med udeleženci Rusija, Kitajska, Irak, Pakistan, Jordanija in Indija.

Na vrhu, ki ga je organiziral tesen sirski zaveznik Iran, je iranski zunanji minister Ali Albar Salehi pozval k "resnim pogovorom" med sirskimi oblastmi in opozicijskimi skupinami.

V komentarju v ameriškem časopisu Washington Post je dan pred tem Salehi opozoril pred nenadnim padcem režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada, saj bi to prineslo katastrofalne posledice za Sirijo.

"Sirska družba je lep mozaik etničnih skupnosti, verovanj in kultur, kar bo razbito na koščke ob nenadnem padcu Bašarja Al Asada," je zapisal Salehi.

Neimenovani zahodni diplomat je dejal, da Iranu zmanjkuje idej za podporo režimu v Damasku in mu ni do resnične sprave med obema sprtima stranema.

Konferenco v Teheranu so na Zahodu označili za poskus Islamske republike, da bi odvrnila pozornost od krvavih dogodkov v Siriji in na oblasti ohranila Asadov režim.

Asad je po prestopu nekdanjega premierja Riada Hidžaba na stran opozicije in prebegu v sosednjo Jordanijo imenoval novega predsednika vlade. To je postal minister za zdravje Vael Al Halki.

Spodnje fotografije sirske državne tiskovne agencije Sana prikazujejo vladne vojake med boji z uporniki v Alepu.