Sirska vojska napoveduje odločilno bitko v Alepu. Foto: EPA
Sirska vojska napoveduje odločilno bitko v Alepu. Foto: EPA
Alep
Vsakdanji prizor iz Alepa v zadnjih tednih. Foto: EPA

V 17 mesecih upora proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu je bilo Alepu v večji meri prizaneseno z nasiljem, a pred mesecem dni, ko so se spopadi razširili v prestolnico Damask, se je tudi mesto na severu države znašlo v primežu bojev med uporniki in vladnimi silami.

Sirska vojska se pripravlja na dokončen obračun z uporniki v mestu, ki jim primanjkuje orožja za boj z veliko močnejšim nasprotnikom. Uporniki v Alepu naj bi po pripovedovanju opazovalcev ZN-a sicer imeli tanke, vendar jih še niso videli uporabljati.

Najhujši spopadi potekajo v četrti Salahedin, ki predstavlja vstopno točko v mesto z 2,5 milijona prebivalci. Vladne sile s tanki in helikopterji obstreljujejo položaje upornikov v četrti, ki je bila pred vojno polna obiskovalcev lokalov in trgovin, zdaj pa je zavita v dim in v ruševinah.

Sirska državna televizija je poročala, da mesto čistijo teroristov, kot oblasti v Damasku že od začetka ljudske vstaje proti represivnemu režimu imenujejo upornike, za katere trdijo, da jim finančno in z orožjem pomagajo tuje sile, ki so se zarotile proti Siriji.

Damask so medtem napadla tudi vojaška letala, in sicer še zadnjo četrt, ki je v prestolnici pod nadzorom upornikov.

Teheran svari pred posredovanjem
Iran je medtem opozoril pred vojaškim posredovanjem v Siriji, saj bi to po besedah predsednika iranskega parlamenta Alija Laridžanija lahko v konflikt vpletlo tudi Izrael.

Laridžani je ZDA in druge države v regiji, ki jih ni imenoval, obtožil, da z orožjem pomagajo upornikom pri poskusu strmoglavljenja Al Asada, ki je tesen zaveznik Irana. Damask je podpore upornikom do zdaj poleg ZDA obtoževal Turčijo, Katar in Savdsko Arabijo.

Iran je Turčijo in Katar zaprosil za pomoč pri izpustitvi 48 iranskih romarjev, ki so jih v Siriji zajeli uporniki, ti trdijo, da gre borce, ki so se borili proti nasprotnikom Al Asada.

V strahu pred razvojem jedrskega orožja v Iranu in nestabilnostjo v sosednji Siriji, kjer se najbolj bojijo, da bi kemično orožje in rakete prišle v roke skrajnežev, so Izraelci posodobili protiraketni ščit Arrow II.

"Natančnost in doseg bosta večja," je dejal neimenovani izraelski predstavnik. Omenjeni obrambni ščit je začel delovati leta 2000 in je namenjen sestrelitvi raket na veliki višini.

Poročanje Karmen W. Švegl o bojih v Alepu
Poročanje Karmen W. Švegl o bojih v Alepu