Annan v svojem mirovnem načrtu ni bil uspešen. (Na sliki z Bašarjem Al Asadom.) Foto: EPA
Annan v svojem mirovnem načrtu ni bil uspešen. (Na sliki z Bašarjem Al Asadom.) Foto: EPA
Kofi Annan
Dovolj ima ... Foto: EPA
Sirija
Organizacija Human Rights Watch je že napisala, da bi lahko šlo za vojni zločin, Sirski observatorij za človekove pravice pa je očitne usmrtitve označil kot "zločin". Foto: EPA

Na novinarski konferenci v Ženevi je pojasnil, da se je za odstop odločil zaradi nezadostne podpore mednarodni skupnosti. "Nisem dobil vse podpore, ki bi jo moral glede na primer," je poudaril. Dodal je, da so njegova prizadevanja ovirale delitve v mednarodni skupnosti. "Vse večja militarizacija na terenu in pomanjkanje enotnosti v Varnostnem svetu sta temeljito spremenila mojo vlogo," je še pojasnil Annan.
Ob tem je napovedal, da bo moral sirski predsednik Bašar Al Asad prej ali slej odstopiti s položaja. Prav tako ni izključil možnosti, da bo njegov naslednik v prizadevanjih za mir v Siriji uspešnejši, kot je bil sam.

Nekdanji generalni sekretar ZN-a, ki je bil za posebnega odposlanca za Sirijo imenovan 23. februarja, se je odločil, da svojega mandata, ki mu poteče 31. avgusta, ne podaljša.
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je povedal, da Annanovo odločitev obžaluje in da se mu zahvaljuje za dosedanja prizadevanja za mir v Siriji. Dejal je še, da se že posvetuje z Arabsko ligo o Annanovem nasledniku. Kot je pojasnil, želi najti nekoga, ki bi lahko "sodeloval v teh ključnih prizadevanjih za vzpostavitev miru". "Prepričan sem, da še več prelivanja krvi ni pravi odgovor," je poudaril Ban.
Annan je pripravil mirovni načrt za Sirijo v šestih točkah, v skladu s katerim je 12. aprila stopila v veljavo prekinitev ognja. A nobena od strani v Siriji prekinitve ognja ni spoštovala.
Rusija je sporočila, da Annanov odstop obžaluje. Je pa ruski veleposlanik pri ZN-u Vitalij Čurkin poudaril, da bo Annan na položaju še en mesec, in izrazil upanje, da bo ta čas "učinkovito izkoristil za nadaljevanje prizadevanj za ustavitev nasilja v Siriji".
Posnetek pobojev buri strasti
Medtem ko sirska opozicija vladne sile obtožuje, da so v Damasku ubile najmanj 70 ljudi, upornike bremeni na YouTubu objavljen video, na katerem so usmrtili štiri podpornike režima.

Posnetek je bil na spletnem portalu YouTube objavljen v sredo zvečer. Na njem pa so vidni uporniki, ki so na neko dvorišče v Alepu privedli štiri moške. Tam jih je pričakala tudi oborožena množica, ki je vzklikala 'Alahu Akbar' (Alah je največji).

Ameriški mediji poročajo, da je Barack Obama podpisal tajni ukaz o pomoči upornikom proti Asadovemu režimu v Siriji. Šlo naj bi predvsem za komunikacijsko opremo in drugo "nesmrtonosno" pomoč. Po navedbah CNN-a je Obama ukaz, ki pooblašča obveščevalno agencijo Cia in druge, da sodelujejo z uporniki in jim pomagajo, podpisal "v zadnjih mesecih". Finančno ministrstvo je potrdilo, da je pretekli teden podporni skupini za Sirijo, ki v Washingtonu zastopa interese upornikov, izdalo dovoljenje za usmerjanje neposredne finančne pomoči uporniški Svobodni sirski vojski. Predstavniki Obamove administracije sicer pomoči upornikom ne skrivajo, saj so po zadnjem neuspešnem poskusu sprejetja resolucije v Varnostnem svetu ZN-a napovedali povečanje pomoči. Obama je podoben ukaz izdal tudi v času upora proti režimu Moamerja Gadafija v Libiji.

Na posnetku se nato sliši štiridesetsekundno streljanje, nato se kamera znova približa štirim talcem, ki ležijo mrtvi na tleh. Po besedah upornikov naj bi bili umorjeni pripadniku klana Bari, ki sodeluje z režimskimi silami predsednika Bašarja Al Asada.

Tudi uporniki s težkimi oklepnimi vozili
Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, naj bi upornikom uspelo zapleniti vladni tank, s katerim danes obstreljujejo letališče Menah – tega so vladne sile uporabljale za zračne napade na Alepo.
Da imajo uporniki po novem tudi težka oklepna vozila, so potrdili tudi opazovalci Združenih narodov, ki so dejali, da so nekatere tanke zajeli v spopadih z režimskimi vojaki, nekatere pa naj bi s seboj pripeljali kar dezerterji iz sirske vojske.

Spopadi se stopnjujejo tudi na meji s Sirijo
Siloviti spopadi potekajo tudi v bližini sirsko-turške meje, ki je od Alepa oddaljena 50 kilometrov. O spopadih poročajo tudi s sirsko-jordanske meje, kjer naj bi sirski vojaki streljali na patruljo jordanskih vojakov, ki je čakala na več sto sirskih beguncev. Pri tem so bili ranjeni en jordanski vojak in dva sirska begunca.

V sicer že tretjem spopadu na sirsko-jordanski meji naj bi se tokrat zgodilo prvič, da so sirski vojaki streljali tudi na jordanske vojake, medtem ko so pred tem merili le v Sirce, ki se v begu pred nasiljem zatekajo v Jordanijo.

Opozicija: vladne sile ubile več deset ljudi v Damsku
Čeprav so se spopadi v drugem največjem sirskem mestu Alepu vsaj začasno umirili, uporniki poročajo, da naj bi se v sredo zgodil nov pokol. Po njihovih besedah naj bi sirski vojaki hodili od hiše do hiše in legitimirali domačine, pri čemer naj bi jih ubili 70. Po drugi strani pa je sirska državna televizija sporočila, da so v operacijah v soseskah Dždeidet Artuz in Džalda ubili ali pa se je vdalo več deset teroristov.