Vladne sile so sprožile ofenzivo za ponoven prevzem nadzora nad Damskom in Alepom. Foto: Reuters
Vladne sile so sprožile ofenzivo za ponoven prevzem nadzora nad Damskom in Alepom. Foto: Reuters
Rijad Hidžab
Hidžab (levo) na fotografiji z uporniki na jugu Sirije pred prebegom v Jordanijo. Foto: Reuters

Sirske sile so v sredo silovito napadale še preostala oporišča upornikov v Alepu, ki ga je obkolilo okoli 20.000 vojakov. Za predsednika Bašarja Al Asada je ključno, da obdrži nadzor nad mestom, ki predstavlja središče sirskega gospodarstva in leži na pomembni prometnici, ki iz Damaska vodi proti Turčiji na severu.

"Umaknili smo se, odšli smo od tukaj," je povedal osamljeni upornik v soseski Salahedin, ki predstavlja južno vstopno točko v mesto z 2,5 milijona prebivalcev in je bila v zadnjih dneh tarča silovitih napadov sirske vojske, potem ko je iz večine mesta že pregnala upornike, ki so se bili prisiljeni umakniti v okolico mesta.

Sirska državna televizija je poročala, da so vladne sile vdrle v Salahedin, ubile večino tamkajšnjih upornikov in se nato premaknile v druge dele mesta v najnovejši ofenzivi.

Uporniki so zanikali navedbe državnih medijev. Njihov tiskovni predstavnik v soseski je zanikal, da bi vladne sile prevzele popoln nadzor. Spopadi se nadaljujejo, je zatrdil.

Asad se na vse pretege trudi ohraniti Alep v svojih rokah in mu pri tem ni mar za uporabljena sredstva, kar dokazujejo tudi satelitski posnetki, ki jih je objavil Amnesty International. Iz njih se vidi več kot 600 kraterjev, verjetno posledic eksplozij odvrženih bomb.

Hidžab šele zdaj v Jordaniji
Kljub 17-mesečnemu uporu se Asad še drži na oblasti, ki je ne ogrožajo ne odločenost upornikov, ne mednarodni pritiski, ne prebegi visokih predstavnikov režima kot v primeru nekdanjega premierja Riada Hidžaba.

Hidžab je le po dveh mesecih na čelu sirske vlade prestopil na stran opozicije in prebegnil v Jordanijo. A to se ni zgodilo v ponedeljek, kot je sprva sporočil njegov tiskovni predstavnik, ampak v sredo.

Do prebega se je Hidžab s svojo družino skrival pri upornikih na jugu države, novico o prihodu v sosednjo Jordanijo pa so sporočili dva dni pred tem, da bi zavedli sirske oblasti.

Hidžabov tiskovni predstavnik je še povedal, da je nekdanji premier čakal do torka zvečer, ko je bilo dovolj varno za prehod v Jordanijo, saj so sirske mejne enote okrepile prisotnost, potem ko je v ponedeljek zakrožila novica o prebegu.