ZDA brezpilotna letala koristijo tako v tujini kot nad domačimi tlemi. Ameriške organizacije za varstvo državljanskih svoboščin so nad slednjim zelo zaskrbljene. Foto: EPA
ZDA brezpilotna letala koristijo tako v tujini kot nad domačimi tlemi. Ameriške organizacije za varstvo državljanskih svoboščin so nad slednjim zelo zaskrbljene. Foto: EPA
ZDA in Mehiko na meji pogosto loči ograja s stolpi s kamerami. Foto: EPA

Ameriški sistem za nadzor nezakonitega priseljevanja je v zadnjem času pod vse večjim pritiskom, poroča BBC. Od oktobra 2013 je bilo na meji med Mehiko in ZDA ujetih več kot 50.000 otrok brez spremstva, ki so hoteli priti v ZDA iz Srednje Amerike.

Tiskovna agencija Associated Press je opravila raziskavo, ki je pokazala, da je bilo od marca 2013, ko je začela veljati nova strategija za nadzor meja, opravljenih okoli 10.000 poletov brezpoilotnih letal.

Brezpilotna letala preletavajo manj dostopna območja v dolžini 1.450 kilometrov, kar obmejnim policistom omogoča, da se osredotočijo na pomembnejše točke. Richard Gil Kerlikowski, komisar agencije za carinsko in obmejno zaščito, je dejal, da imajo "omejena sredstva", zato jih je dobro uporabiti tam, "kjer je večje tveganje, večja grožnja".

Brezpilotna letala zaznavajo majhne spremembe na tleh, kot so odtisi čevljev, sledi pnevmatik in celo zlomljene vejice. Agent obmejnega nadzora je na območje poslan le, če letalo zazna znake človeške dejavnosti.

Associated Press je še poročal, da naj bi brezpilotna letala začela nadzirati tudi mejo s Kanado, in sicer leta 2015.

Ograje in kamere premalo
Teksaški republikanec Michael McCaul, ki predseduje kongresnemu odboru za domovinsko varnost, je tak pristop pozdravil, a dodal, da pomanjkljivosti pri nadzoru še obstajajo. "Ne moremo se več zanašati le na statično obrambo, kot so ograje in stolpi s kamerami," je dejal.

Organizacije in skupine za varstvo državljanskih svoboščin so že večkrat izrazile skrb zaradi domače uporabe brezpilotnih letal, ki naj bi lahko posegali tudi v zasebnost.