Z napovedanimi okrepitvami se bo število ameriških vojakov v Afganistanu povečalo na 40.000, kar je največ po koncu leta 2001, ko so Američani strmoglavili talibanski režim. Foto: Reuters
Z napovedanimi okrepitvami se bo število ameriških vojakov v Afganistanu povečalo na 40.000, kar je največ po koncu leta 2001, ko so Američani strmoglavili talibanski režim. Foto: Reuters
Afganistanske varnostne sile so še vedno premalo izurjene, da bi se lahko uspešno upirale talibanom. Foto: EPA

Kljub nekajkratnim ameriškim pozivom je velika večina članic Nata zavrnila povečevanje števila svojih vojakov v Afganistanu, tistih, ki so že tam, pa nočejo pošiljati v bojne naloge na nevaren jug države, kjer so spopadi s talibanskimi uporniki najsilovitejši.

V južnih afganistanskih pokrajinah se tako bojujejo samo vojaki iz ZDA, Velike Britanije, Kanade, Nizozemske in Avstralije, medtem ko so vojaki iz drugih držav nameščeni v mirnejših delih Afganistana.

Francozi pomirili Kanadčane
Zaradi nepripravljenosti drugih članic za povečanje števila vojakov je Kanada pred kratkim zagrozila z umikom svojih vojakov z juga, a si je nato premislila, ko je Francija napovedala napotitev nekaj sto vojakov.

Francoski vojaki bodo nameščeni na vzhodu Afganistana, vendar bodo s tem omogočili, da tam nameščeni ameriški vojaki odidejo na pomoč kanadskim na jug.

ZDA bodo prevzele jug
Prejšnji mesec so ZDA na jug poslale 2.500 marincev, tem pa naj bi se čez pol leta pridružilo še 7.000 ameriških vojakov, piše New York Times, ki se pri tem sklicuje na neimenovane ameriške uradnike.

Povečanje števila ameriških vojakov bi bilo v skladu z napovedjo ameriškega obrambnega ministra Roberta Gatesa, da bodo ZDA razmislile o prevzemu Natovega poveljstva na jugu Afganistana.

Trenutno imajo ZDA v Afganistanu nameščenih 34.000 svojih vojakov, ki delujejo pod dvema poveljstvoma. Okoli 16.000 vojakov deluje pod ameriško-evropskim poveljstvom v okviru Natovih sil, preostalih 18.000 vojakov pa opravlja naloge samo pod ameriškim poveljstvom.

G. V.