Najbolje se živi na Norveškem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Najbolje se živi na Norveškem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Med mesti je zmagovalec Dunaj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Sicer pa seznamu dominirajo skandinavske države: najuspešnejša država na svetu je Norveška, sledita Danska in Švedska. Peterico zaokrožujeta Avstralija in Nova Zelandija.
Slovenija je pristala na 24. mestu, mesto za Španijo, medtem ko je Hrvaška na 50. mestu, Italija pa na 33.

Legatumov indeks uspešnosti (ang. Prosperity Index) razkriva, da so, čeprav se je uspešnost globalno povečala, ZDA padle šele na 12. mesto.

"V času, ko se tekma za Belo hišo bliža vrhuncu, zadnje ugotovitve Legatumovega indeksa uspešnosti razkrivajo, da je ameriški sen ogrožen. V neprecedenčnem padcu je Amerika padla na 12. mesto mednarodnega seznama uspešnosti, pri čemer slabi kar na petih od osmih podkategorij," so zapisali na inštitutu tri dni pred ameriškimi predsedniškimi volitvami.

Uspešna Evropa
Inštitut Legatum, neodvisna organizacija s sedežem v Dubaju, ki raziskuje in promovira načela, ki stimulirajo svetovno blaginjo in širjenje človeških svoboščin, je svoj prvi indeks uspešnosti objavil pred šestimi leti.
Letošnji indeks je analiziral 142 držav v osmih kategorijah: gospodarstvo, izobraževanje, podjetništvo in priložnost, vlada, zdravstvo, osebna svoboda, varnost in družbeni kapital.

Sodeč po raziskavi se je kljub gospodarski krizi uspešnost v Evropi povečala, čeprav je vrsta evropskih držav utrpela padec v kategorijah, ki analizirajo gospodarski razvoj.
Študijo so objavili le nekaj dni za ZN-ovim seznamom najuspešnejših mest na svetu, pri čemer jih je več kot polovica v Evropi. Na prvem mestu je Dunaj, sledijo New York, Toronto, London in Stockholm.