Iran trdi, da je njihov jedrski program namenjen samo za raziskovalne namene. Foto: EPA/Isis
Iran trdi, da je njihov jedrski program namenjen samo za raziskovalne namene. Foto: EPA/Isis

"Nekateri naivneži podpirajo idejo o pogajanjih z Američani, a pogajanja ne bodo rešila nobenega spornega vprašanja," je povedal v govoru članom iranske letalske vojaške enote, ki so ga iranske oblasti pozneje objavile tudi na spletu. "ZDA predlagajo pogovore, hkrati pa v Iran uperjajo pištolo," je povedal Hamenej in dodal še: "Proti ljudem, ki želijo, da bi v Iranu znova vzpostavili ameriško vladavino, bo vstalo ljudstvo."

Pripravljenost na pogajanja z ZDA je pred tem že previdno izrazil iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi, a pogajanj po Hamenejevem govoru očitno ne bo. "Nekateri se veselijo ponudbe, toda pogajanja ne bodo rešila ničesar," je povedal. Hamenej ima kot vrhovni verski voditelj zadnjo besedo pri vseh ključnih vprašanjih Irana, vključno z občutljivim področjem jedrskih dejavnosti in zunanje politike.

Biden: Ponudba stoji, a morata biti obe strani resni
Ameriški podpredsednik Joe Biden je v soboto, ob robu münchenske varnostne konference, predlagal, da bi se ameriška in iranska delegacija ločeno sestali na pogajanjih o iranskem jedrskem programu, ki bi potekala pred pogajanji s šesterico, ki naj bi se zgodila konec meseca. "Washington je pripravljen na pogajanja z Iranom. Ponudba stoji, a morata biti obe strani resni, pripraviti moramo agendo, ki se je moramo držati. Ne bomo počeli tega za vajo," je dejal Biden.

V sredo so ZDA potrdile uvedbo novih sankcij proti Iranu, saj upajo, da bodo tako Teheran stisnili v kot.

Iran, proti kateremu so že uvedene številne sankcije mednarodne skupnosti, trdi, da njihov jedrski program ni namenjen razvoju jedrskega orožja, ampak da bogatijo uran za raziskovalne namene.