V Natancu je eden izmed spornih iranskih jedrskih objektov. Foto: EPA
V Natancu je eden izmed spornih iranskih jedrskih objektov. Foto: EPA

Iz dokumentov Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je razvidno, da je Iran agencijo v pismu z datumom 23. januar obvestil, da bo v enoti A-22 v Natancu namestil centrifuge vrste IR2m. V odgovoru na iransko pismo je IAEA zahteval več informacij o tej napovedi.

Na iransko napoved se je že odzvala Bela hiša in odločitev Teherana opisala kot "nadaljnje stopnjevanje" v sporu glede iranskega jedrskega programa in "kršitev" iranskih obvez, skladno z resolucijami Združenih narodov in IAEA-ja.

Po besedah neimenovanega diplomata na Dunaju, kjer ima sedež IAEA, naj bi Iran nove centrifuge uporabljal za bogatenje urana do petodstotne čistosti.

Obogateni uran se lahko uporablja za miroljubne namene, kot na primer za proizvodnjo elektrike v jedrskih elektrarnah, visoko obogateni uran pa tudi za izdelavo jedrske bombe, za kar je potrebna okoli 90-odstotna čistost urana.

Teheran vseskozi zavrača trditve zahodnih držav, da je njegov jedrski program namenjen razvoju jedrskega orožja, in zatrjuje, da je program miroljubne narave.

Bolj kot Natanc sicer mednarodno skupnost skrbi iranski jedrski objekt Fordo, kjer bogatijo uran z 20-odstotno čistostjo, kar je po ocenah fizikov pomemben korak do 90-odstotne čistosti.