Nemški vojaki so trenutno nameščeni na severu Afganistana in v okolici Kabula. Foto: EPA
Nemški vojaki so trenutno nameščeni na severu Afganistana in v okolici Kabula. Foto: EPA
Nemški pripadnik Isafa
Edina dejavnost Nemčije na jugu Afganistana so vohunski poleti nemških tornadov. Foto: EPA

Ameriški zunanji minister Robert Gates je Nemčiji in drugim članicam Nata poslal pismo z ostrimi besedami in pozval k napotitvi dodatnih 3.200 vojakov v Afganistan, kjer je že nameščenih 40.000 vojakov Nata.

Merkel: O mandatu ne bomo razpravljali
Nemški zunanji minister Franz Josef je zavrnil poziv in pojasnil, da ni predvidena sprememba mandata, ki nemškim vojakov dovoljuje le delovanje na relativno mirnem severnem delu države. Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je jasno povedala, da se o mandatu nemških vojakov ne bo razpravljalo, v Berlinu pa že pišejo pismo, v katerem bodo ameriškim kolegom pojasnili svoja stališča.

ZDA kritizirajo evropske zaveznice
Nemška vlada noče napotiti več vojakov v Afganistan, še posebej ne v južne pokrajine, ki so središče delovanja talibanskih upornikov, saj nemška javnost ni najbolj naklonjena misiji v nemirni državi. ZDA so sicer že večkrat kritizirale evropske zaveznice zaradi njihove nepripravljenosti za napotitev več vojakov in opreme v Afganistan za boj proti talibanom.

Kanada je zagrozila, da bo naslednje leto iz države umaknila svoje vojake, ki so nameščeni na jugu, če Nato ne bo napotil dodatne vojake, kar že kaže na razpoke v Natovem zavezništvu v Afganistanu. To bo verjetno tudi ena glavnih tem srečanja obrambnih ministrov Nata konec meseca v Vilni.

Vodja nemške protiobveščevalne službe Ernst Uhrlau je opozoril, da se bodo varnostne razmere v Afganistanu v naslednjih mesecih poslabšale, še posebej, ko bo konec zime in se pričakuje porast samomorilskih napadov na civiliste.

Gates noče razprave v javnosti
Oglasil se je tudi generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer, ki meni, da o okrepitvah ne bi smeli govoriti v javnosti, medtem ko je za ameriško pismo dejal, da ni bilo koristno. Po srečanju s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem je tudi dejal, da je nepošteno govoriti, da Nemčija stori premalo, saj to meče senco na uspeh, ki je bil dosežen pri obnovi in razvoju Afganistana.

G. V.