Izrael je Arrow 3 razvil za obrambo pred morebitnimi raketnimi napadi iz Irana. Foto: EPA
Izrael je Arrow 3 razvil za obrambo pred morebitnimi raketnimi napadi iz Irana. Foto: EPA

Arrow 3 so Izraelu pomagale razviti ZDA, zato je pred prodajo v druge države potrebna predhodna potrditev Washingtona, ki je po navedbah izraelskega obrambnega ministrstva zdaj le prižgal zeleno luč. V skladu z dogovorom bodo nemške zračne sile sistem prejele do leta 2025, medtem ko bo v polnosti začel delovati leta 2030.

"Celotna pogodba bo pripravljena za podpis do konca leta," je pojasnilo izraelsko obrambno ministrstvo. Odbor za obrambo v nemškem parlamentu pa je junija odobril predplačilo 560 milijonov evrov v okviru nakupa sistema Arrow 3, ki naj bi sicer Nemčijo skupno stal skoraj štiri milijarde evrov.

Denar bo Nemčija črpala iz prelomnega sklada za krepitev obrambnih zmogljivosti v vrednosti sto milijard evrov, ki ga je nemški kancler Olaf Scholz predstavil lani po začetku ruske invazije.

Nemški kancler je takrat tudi dejal, da je naložba v izraelski obrambni sistem velik projekt, ki ne zadeva samo Nemčije. Sistem dolgega dosega Arrow 3, ki lahko uniči izstrelke do višine več kot sto kilometrov, je namreč dovolj zmogljiv, da lahko nudi zaščito tudi drugim državam EU-ja, ne le Nemčiji.

Pogajanja o prodaji sistema zračne obrambe, ki so ga skupaj razvili Izrael in ZDA, so se začela kmalu po začetku ruske invazije v Ukrajini februarja lani. Foto: Reuters
Pogajanja o prodaji sistema zračne obrambe, ki so ga skupaj razvili Izrael in ZDA, so se začela kmalu po začetku ruske invazije v Ukrajini februarja lani. Foto: Reuters

Največji orožarski posel Izraela

Izraelski obrambni minister Joav Galant je posel z Nemčijo pred kratkim označil za pomembno odločitev, ki bo prispevala h krepitvi izraelskih sil in gospodarstva.

Po poročanju Reutersa gre za največji orožarski posel Izraela, Nemčija pa bo tako dobila sodoben in napreden sistem zračne obrambe v času splošnega oboroževanja evropskih držav po ruski vojaški agresiji na Ukrajino.

"Kupujejo popolno arhitekturo, ki lahko zaščiti vsak del Nemčije," je vodja izraelske agencije za protiraketno obrambo Moshe Patel odgovoril na novinarsko vprašanje, ali bo Arrow 3 namenjen za zaščito vzhodnega dela Nemčije. "Sistem je mobilen in ga lahko premikate glede na grožnje," ga je še dopolnil izvršni direktor glavnega izvajalca Israel Aerospace Industries.

Vojna v Ukrajini je razkrila pomanjkanje zemeljskih sistemov zračne obrambe, kot sta na primer Patriot ali IRIS-T, a medtem ko ta nudita zaščito pred raketami kratkega in srednjega dosega, je protibalistični sistem Arrow 3 sposoben zadeti raketo zunaj zemeljske atmosfere in tako na varni razdalji uničiti morebitne jedrske konice.