Sakašvili in Clintonova sta ob prisotnosti župana Tbilisija in meščanov nazdravila dobrim dvostranskim odnosom. Foto: Reuters
Sakašvili in Clintonova sta ob prisotnosti župana Tbilisija in meščanov nazdravila dobrim dvostranskim odnosom. Foto: Reuters
Rusko-gruzijska vojna
V petdnevni vojni avgusta leta 2008 je ruska vojska vdrla v gruzijsko republiko Južno Osetijo. Po koncu spopadov je z obema separatističnima republikama - Rusija ju imenuje neodvisni državi - podpisala dogovor o vzpostavitvi stalnih vojaških oporišč. Foto: EPA

Ameriška državna sekretarka je po Ukrajini, Poljski, Armeniji in Azerbajdžanu svojo turnejo nadaljevala v Gruziji, kjer se je srečala s tamkajšnjim predsednikom Mihaelom Sakašvilijem. Po pogovorih je poudarila, da so ZDA zaskrbljene zaradi ruskih načrtov o oblikovanju vojaških oporišč v gruzijskih separatističnih pokrajinah, Abhaziji ter Južni Osetiji, in Gruziji, ki se je pred skoraj dvema letoma zapletla v vojno z Rusijo, ponudila vso podporo.

Clintonova je bila jasna: Washington je jezen zaradi ruske "invazije in okupacije" gruzijskega ozemlja: "V Gruzijo sem prišla z jasnim sporočilom predsednika Obame in mene osebno: ZDA so neomajne v svoji zavezi do gruzijske suverenosti in ozemeljske celovitosti. Med ZDA in Gruzijo vlada globoko prijateljstvo."

Demokracija mora biti trdnejša
Hkrati pa je tudi Tbilisi posvarila, naj se izogiba izzivanja Moskve. Sakašvilija je pozvala, naj stori več za uveljavitev demokracije. Najboljši način za pridobitev upornikov na svojo stran je politični in gospodarski napredek, je dejala. "Ne glede na to, ali bodo potrebni meseci ali leta, za Gruzijo je najpomembneje, da nadaljuje modernizacijo in reforme."

Putin: Vmešavanje ni potrebno
Clintonova se je srečala tudi s predstavniki gruzijske opozicije, ki Sakašvilija obtožujejo, da je po prevzem oblasti leta 2003 odstopil od izvajanja demokratičnih reform in se zatekel k samovoljnim priporom, volilnim nepravilnostim in cenzuri.

Ni pa trajalo dolgo, da se je oglasil ruski premier Vladimir Putin. Gruzijo je kritiziral, ker se je po podporo pri vprašanju Abhazije in Južne Osetije zatekla k Washingtonu. "Pomembno je, da odgovorov za to vprašanje ne iščemo drugje, ampak nadaljujemo po poti iskanja lastnih rešitev. Mi nismo začeli tiste vojne, zato je odgovornost na tistih, ki so jo," je dejal ob obisku enega izmed moskovskih muzejev.