Clintonova je pohvalila februarske predsedniške volitve, ki so
Clintonova je pohvalila februarske predsedniške volitve, ki so "velik korak k utrditvi ukrajinske demokracije". Foto: EPA
Kijev
Clintonovo so v Kijevu pričakale članice vedno udarne in provokativne feministične skupine Femen, ki se bojuje proti seksualnemu izkoriščanju žensk in za enakost spolov. Visoki gostji so sporočile, naj malo "poduči" Janukoviča. Foto: EPA

"Naj bom povsem jasna, kar se tiče Nata: Ukrajina je suverena in neodvisna država, ki ima pravico izbirati svoja zavezništva," je dejala ameriška državna sekretarka po srečanju z ukrajinskim zunanjim ministrom Konstantinom Griščenkom in dodala, da so vrata v severnoatlantsko zavezništvo odprta, vendar se mora Ukrajina odločiti, katero pot si bo izbrala za zaščito svojih varnostnih interesov.

Članstvo v zvezi Nato je bil eden izmed glavnih ciljev prejšnjega prozahodno usmrejenega ukrajinskega predsednika Viktorja Juščenka, toda njegov naslednik Viktor Janukovič je že kmalu po februarski izvolitvi opustil te načrte in kljub proruski usmerjenosti zavrnil tudi članstvo v rusko vodečem varnostnem bloku. Namesto tega se je zavzel za nevtralno držo Ukrajine.

Neuvrščenost in partnerstvo z Natom
V četrtek je novo varnostno politiko države potrdil tudi ukrajinski parlament, ki je glasoval za zakon o neuvrščenosti države. Za zakon je glasovalo 259 od 450 poslancev, proti pa so bili opozicijski poslanci, zbrani okoli nekdanje premierke Julije Timošenko. Ob tem so sporočili, da si bo Ukrajina prizadevala za "konstruktivno partnerstvo" z Natom in bo tudi sodelovala pri njegovih vojaških vajah.

Clintonova je dala jasno vedeti, da si ZDA ne želijo razbijati na novo izboljšanih odnosov Ukrajine z Rusijo, in po njenih besedah tisti, ki Ukrajino silijo v izbiro med Rusijo in Zahodom, ponujajo slabo izbiro. Predsednika Janukoviča je ob tem vseeno pozvala, naj vztraja pri demokratični smeri, ko je izrazila skrb nad poročili, da se dogajajo kršitve medijske svobode.

Ukrajini je Clintonova tudi izrazila podporo pri njenih naporih za zagotovitev posojila Mednarodnega denarnega sklada (IMF) 19 milijard dolarjev za prebroditev finančne krize, ki je močno prizdela ukrajinsko gospodarstvo. Ob tem je ukrajinske politike pozvala k gospodarskim reformam, da bi tako okrepila zanimanje vlagateljev.

Janukovič prek spleta kupoval marihuano
Bolj kot obisk Clintonove v ukrajinski javnosti odmeva priznanje Janukoviča, da je v preteklih tednih prek spleta kupoval marihuano, ker naj bi hotel tako dokazati, kako enostavno je priti do prepovedane droge. Svoj eksperiment je Janukovič poimenoval "bolje nadzorovani nakupi", a vseeno ni dosegel zaželenega učinka, saj je sprožil burne odzive v javnosti.

Opozicija mu je očitala, da je s tovrstnimi dejanji tudi sam kršil ukrajinsko zakonodajo. V opoziciji so se vprašali tudi o smiselnosti takih "eksperimentov", saj je danes skoraj vsakomur jasno, da je prek svetovnega spleta mogoče kupiti skoraj vsakršno blago.

Po razburjenju so iz predsednikovega urada sporočili, da je Janukovič takoj po prejemu mamila poskrbel za njegovo uničenje. Ob tem so v uradu dodali še prepričanje, da bodo morali pristojni organi vsekakor storiti več, da vsaj mladoletnim osebam preprečijo poseganje po mamilih.