Medvedjev in Janukovič sta znova utrjevala prijateljstvo med Rusijo in Ukrajino. Foto: EPA
Medvedjev in Janukovič sta znova utrjevala prijateljstvo med Rusijo in Ukrajino. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev
Medtem ko je šlo pri Medvedjevu pri polaganju venca brez zapletov, pa se je pri Janukoviču zgodila neljuba nerodnost. Foto: EPA

Ruski predsednik se je že sedmič srečal z ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem, odkar se je ta februarja letos zavihtel na oblast. Janukovič je Ukrajino znova približal vzhodni sosedi, potem ko so se med predsedovanjem njegovega predhodnika Viktorja Juščenka odnosi med Kijevom in Moskvo močno ohladili.

Svoje prozahodno usmerjene nasprotnike je Janukovič razjezil, ko je privolil v dogovor z Rusijo, po katerem lahko njena črnomorska flota do leta 2042 ostane v ukrajinskem pristaniškem oporišču Sevastopol v zameno za cenejši ruski plin za Ukrajino.

Iz Sevastopola se ne bo napadalo drugih držav
Medvedjev je med dvodnevnim obiskom v Ukrajini poskušal prepričati skeptike in navzočnost ruske mornarice v črnomorskem pristanišču označil kot zagotovilo stabilnosti v regiji. Ruski predsednik je na srečanju s študenti v Kijevu obljubil, da njihova mornarica iz Sevastopola ne bo nikoli napadla kakšne druge države.

Čeprav je Janukovič opustil prejšnja prizadevanja za članstvo Ukrajine v zvezi Nato, pa je med obiskom Medvedjeva poudarjal nevtralni status svoje države. Vseeno mu je ruski predsednik zagotovil, da se lahko ob spremembi okoliščin vedno premisli in se pridruži Organizaciji pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO), ki jo vodi Rusija.

"Če boste v prihodnosti ugotovili, da se vam zdi primerno vstopiti v CSTO, potem vas bomo z veseljem povabili in sprejeli," je dejal Medvedjev in ob tem pojasnil, da CSTO ni Varšavski pakt, saj ne potrebujejo primerjave z Natom ali katerim koli drugim vojaškim blokom. V CSTO so poleg Rusije včlanjeni še Armenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan in Uzbekistan.

Venec padel naravnost na predsednikovo glavo
Janukoviču se je na ponedeljkovi slovesnosti v Kijevu, ko sta skupaj z Medvedjevim položila venec neznanemu junaku, zgodila neobičajna nerodnost. Ko se je priklonil pred ogromnim vencem, je tega veter odnesel s stojala in ta je končal je prav na glavi ukrajinskega predsednika.

Videoposnetek je na spletu postal prava uspešnica, saj si ga je ogledalo na tisoče ljudi. Ukrajinski opozicijski časopis Ukrajinska Pravda je sporočil, da so iz predsednikovega urada novinarje najprej zaprosili, da posnetka ne objavijo, a je predstavnike sedme sile ravno to spodbudilo, da so posnetek objavili.