Janukovič, ki velja za bolj proruskega, je ob svoji prisegi napovedal, da si želi dobrih odnosov tako z Vzhodom kot Zahodom. Foto: Reuters
Janukovič, ki velja za bolj proruskega, je ob svoji prisegi napovedal, da si želi dobrih odnosov tako z Vzhodom kot Zahodom. Foto: Reuters
Viktor Janukovič
Janukovič za razliko od svojega predhodnika ne nasprotuje podaljšanju najemniške pogodobe za bazo ruske črnomorske flote na ukrajinskem ozemlju. Foto: Reuters

Janukovičev gostitelj, ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, je potrdil, da si bosta voditelja prizadevala izboljšati odnose med sosedama "po temačnem obdobju" zadnjih petih let.

"Upam, da bo temačno obdobje, ki je zaznamovalo odnose med Ukrajino in Rusijo, z vašim prihodom končano in da bomo vzpostavili pogoje za povsem novo sodelovanje," je dejal Medvedjev. Janukovič se je zavzel za "oster premik" v odnosih med državama, s katerim bosta izpolnili skupne cilje, "o katerih sanjata ukrajinsko in rusko ljudstvo". Odnosi med Rusijo in Ukrajino so se zaostrili po t. i. oranžni revoluciji leta 2005, ko je predsedniški položaj prevzel Viktor Juščenko, ki je za razliko do svojega naslednika bolj proevropsko usmerjen in ni naklonjen približevanju Ukrajine Natu.

V letih napetosti izbruhnila "plinska vojna"
V zadnjih petih letih je odnose med Moskvo in Kijevom bremenilo vprašanje cene ruskega plina za Ukrajino. Zaradi t. i. plinske vojne je Rusija januarja lani ustavila dobavo plina Ukrajini, ker pa večina plina v EU prihaja skozi to državo, so brez plina ostale številne evropske države. Novi ukrajinski predsednik se je na prvi obisk v Moskvo v svoji novi vlogi odpravil z željo, da bi Rusijo prepričal v zmanjšanje cene plina za Ukrajino. Med predvolilno kampanjo, v kateri je tesno ugnal Julijo Timošenko, eno izmed prvih imen oranžne revolucije, je Janukovič napovedal, da bi znižanje cene lahko dosegli s tem, ko bi Rusiji ponudili vlogo pri upravljanju ukrajinskega plinovodnega sistema.

Ruski minister za energetiko Sergej Šmatko je sporočil, da se predsednika nista pogovarjala o znižanju cene plina, beseda o tem naj bi tekla po tem, ko se bo oblikovala nova ukrajinska vlada.

Janukovič namignil, da bo ruska flota lahko ostala
Z Ukrajinskimi možnostmi, da Rusija zniža cene plina , je povezano tudi vprašanje namestitve ruske črnomorske flote na ozemlju Ukrajine tudi po letu 2017, ko poteče pogodba o najemu baze. Janukovič je na skupni konferenci z Medvedjevom dejal, da bo to vprašanje rešeno kmalu na način, "ki bo zadovoljil tako Rusijo kot Ukrajino".

Janukoviča se je srečal še z ruskim premierjem Vladimirjem Putinom.