Janukovič je začel uresničevati napoved, da članstvo Ukrajine v Natu ni eden njegovih ciljev. Foto: Reuters
Janukovič je začel uresničevati napoved, da članstvo Ukrajine v Natu ni eden njegovih ciljev. Foto: Reuters

Vse od februarske izvolitve Viktorja Janukoviča Ukrajina ne skriva, da namerava opustiti prozahodno usmerjenost t. i. oranžne revolucije, ki je Janukoviča leta 2004 odnesla z oblasti, in okrepiti vezi z Rusijo.

Zadnja Janukovičeva poteza – razpustitev komisije, ki naj bi položila temelje približevanja Ukrajine k članstvu v Natu – ni nikakršno presenečenje. Janukovič je ob razpustitvi komisije povedal, da je trenutna raven odnosov med Ukrajino in Natom "zadostna", analitiki pa opozarjajo, da bo imela za posledico poslabšanje odnosov med državo in zvezo.

Janukovičeva izvolitev točka preobrata
Poteza bo zagotovo razveselila Rusijo. Moskva je več let pritiskala na Kijev, tudi z zviševanjem cen plina, da naj opusti svoje ambicije po pridružitvi Natu. Odnosi med Rusijo in Ukrajino so pod vodstvom prejšnjega ukrajinskega predsednika Viktorja Juščenka in premierke Julije Timošenko dosegli najnižjo točko, Janukovič pa je po volitvah, ki jih je dobil z minimalno prednostjo pred Timošenkovo, obljubil, da bo obrnil nov list v odnosih s sosedo, Rusijo pa je označil za "naravno zaveznico" Ukrajine.

Kljub temu odnosi med Kijevim in Moskvo še naprej ostajajo napeti, ukrajinsko obračanje hrbta Natu pa bo pripomoglo k izboljšanju tradicionalno dobrih odnosov med Ukrajino in Moskvo.

Ukrajina ostaja globoko razdeljena
Glede (ne)približevanja Ukrajine Natu je država globoko razdeljena. Vzhodna Ukrajina in Krim sta proruska in v skladu s tem vidita Nato kot starega sovražnika še iz časov hladne vojne, zahodna Ukrajina pa je prozahodna in s tem naklonjena Natu. Da bi se izognil stopnjevanju napetosti znotraj države, je Janukovič približevanje Rusiji začel postopoma. Za prvi obisk v tujini si je izbral Bruselj, ne Moskvo.

Janukovič je v rusko prestolnico odpotoval v ponedeljek. Čeprav je bil obisk zasebne narave, se je sestal s svojim ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevim. Izboljšanje odnosov med državama se je pokazala tudi s povečanim vojaškim sodelovanjem med državama, kljub temu pa je Kijev napovedal, da se ne bo pridružil nobeni vojaški zvezi.