Novoizvoljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. Foto: EPA
Novoizvoljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. Foto: EPA

"Evropska integracija bo primarna naloga Ukrajine," je na novinarski konferenci, ki jo je imel skupaj z Evropskim komisarjem Josejem Manuelom Barrosom, dejal Janukovič. Obisk v Bruslju je bila simbolična gesta, je zapisal Deutsche Welle. Janukovič, ki velja za proruskega politika, je med predvolilno kampanjo poudarjal, da bo pod njegovo taktirko Ukrajina vodila uravnoteženo zunanjo politiko. Janukovič bo v Bruslju skušal doseči trgovinski dogovor ter utrditi politične in družbene vezi z EU-jem v enem letu.

Janukovič se bo tako v Bruslju sestal še s predsednikom Evropske unije (EU) Hermanom Van Rompuyem, predsednikom Evropskega parlamenta Jerzyjem Buzekom in visoko zunanjo predstavnico EU-ja Catherine Ashton. Moskvo bo novoizvoljeni ukrajinski predsednik obiskal v petek.

Nova zunanjepolitična strategija
Janukovičev predhodnik Viktor Juščenko je močno podpiral ukrajinsko približevanje tako EU-ju kot Natu, kar je Ukrajino oddaljilo od Rusije. "Zaradi poslabšanja odnosov med državama je zdaj na Janukoviču, da izboljša odnose z Rusijo," je za Deutsche Welle dejala raziskovalka na nemškem inštitutu za mednarodne in varnostne odnose Susan Steward.

Stewardova je ob tem poudarila, da se Rusija do svojih postsovjetskih držav še vedno obnaša kot hegemon in želi imeti v neki regiji povsem prevladujočo vlogo. "Zaradi takšnega odnosa bi bilo lahko srednje- in dolgoročno težko vzpostaviti odnos z Rusijo ... vse bo odvisno od tega, koliko bo Ukrajina pripravljena popuščati Rusiji, recimo na področju energije," meni Stewardova.

Janukovič je obljubil v predvolilni obljubi, da bo Ukrajina transparentna pri dobavi ruskega plina čez svoje ozemlje v Evropo. Ukrajinski predsednik je celo predlagal ustanovitev konzorcija pri katerem bi Ukrajina sodelovala tako z Evropo kot z Rusijo. Konzorcij bi nato nadziral pretok plina čez državo, a ne bi bil njegov lastnik.

"Če Janukoviču ne bo uspelo Ukrajine postaviti na noge in umiriti strasti na domačem prizorišču, potem menim, da se bo Ukrajina znašla v položaju, ko sploh ne bo imela zunanje politike," je še dejala Stewardova.