Janukovič se bo v Moskvo odpravil v petek. Foto: EPA
Janukovič se bo v Moskvo odpravil v petek. Foto: EPA

Janukovič bo v ponedeljek obiskal Bruselj, kjer ga bosta med drugim sprejela predsednik Evropske unije Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Čez nekaj dni bo sledil še obisk v ruski prestolnici in po besedah namestnice predsednikovega kabineta Anne German bo Janukovič vodil uravnoteženo zunanjo politiko in bo prvi teden na položaju namenil gradnji Ukrajine kot mostu med Vzhodom in Zahodom.

"Ta most bomo začeli graditi v Bruslju in ga končali v Moskvi," je dejala Germanova, ki je pojasnila, da je njihova politika usmerjena v reševanje gospodarske krize v državi, zaradi česar po njenih besedah potrebujejo podporo prijateljev tako na Zahodu kot na Vzhodu.

Energetika, vizumi in gospodarski dogovor
Glavna tema pogovorov na sedežu Evropske unije bo varnost energetske oskrbe, saj je Ukrajina ena najpomebnejših poti za dobavo ruskega plina evropskim porabnikom in zaradi sporov med Kijevom in Moskvo je bila v zadnjih letih ta oskrba ogrožena.

Ukrajinski predsednik je predlagal ustanovitev konzorcija s predstavniki EU-ja in Rusije, ki bi upravljal sistem plinovodov na ukrajinskem ozemlju, a ne bi bil njihov lastnik. Z oblikovanjem takega konzorcija si ukrajinske oblasti želijo modernizirati zastarelo omrežje plinovodov.

Janukovič bo evropske sogovornike skušal prepričati, da bi ukinili vizume za ukrajinske državljane, vendar pa nihče ne pričakuje, da bo dogovor dosežen že med njegovim obiskom v Bruslju. Ukinitvi vizumov najbolj nasprotuje Nemčija, ki se boji, da bodo to izkoristili "kriminalni elementi" v Ukrajini.

Kijev in Bruselj se pogajata o gospodarskem dogovoru, ki bi ukrajinsko gospodarstvo bolj približal gospodarstvu EU-ja, a brez zagotovil o članstvu v povezavi, za katerega se je močno zavzemal Janukovičev predhodnik Viktor Juščenko.