Janukovič je tesno premagal Timošenkovo, ki noče sprejeti poraza. Foto: EPA
Janukovič je tesno premagal Timošenkovo, ki noče sprejeti poraza. Foto: EPA

Komisija je potrdila izide drugega kroga volitev, na katerih je 59-letni Janukovič premagal protikandidatko Timošenkovo za 3,48 odstotka glasov. Timošenkova, ki se je v soboto zvečer prvič po volitvah pojavila v javnosti, Janukoviča ne priznava kot novega predsednika. Njegov tabor je obtožila volilnih prevar in dodala, da ima dokaze o tem, zato bo izide izpodbijala na sodišču.

Timošenkova, ena izmed osrednjih osebnosti oranžne revolucije, ki je izbruhnila pred petimi leti, ko je zdajšnji predsednik Viktor Juščenko po ugotovljenih volilnih prevarah premagal Janukoviča, tokrat svojih privržencev ne bo pozvala, naj gredo na ulice.

Nepravilnosti pri milijonu glasovnic?
Po pričakovanjih naj bi privrženci 49-letne Timošenkove vložili uradno pritožbo zoper volilni izid in na višjem sodišču v Kijevu predstavili dokaze o prevarah, za katere trdijo, da jih imajo. Nepravilnosti naj bi tabor Timošenkove ugotovili pri kar milijonu oddanih glasovnic. Sodišče naj bi si vzelo nekaj dni časa, da preuči pritožbo. Razlika med kandidatoma po ugotovitvah volilne komisije naj bi bila 880.000 glasov.

Komisija je sporočila, da je nekaj pritožb Timošenkove zavrgla, nekaterih pa ne bo niti obravnavala.

Mednarodni opazovalci so volitve, ki so potekale 7. februarja, označili za svobodne in poštene.