Ukrajinska premierka ni govorila o svojem morebitnem odstopu, zavrnil pa ga je njen pomočnik. Foto: EPA
Ukrajinska premierka ni govorila o svojem morebitnem odstopu, zavrnil pa ga je njen pomočnik. Foto: EPA

Premierka je na seji vlade spregovorila prvič po nedeljskih predsedniških volitvah, kjer je tesno zmagal Janukovič. Tuji mediji poročajo, da se je Timošenkova na seji vlade pojavila v jasen znak kljubovanja Janukoviču, saj je ta premierko pozval, naj odstopi sama ali pa bo odstavljena in bo in izbral novega predsednika vlade.

Timošenkova volitev ni komentirala in ni jasno povedala, da se ne namerava ukloniti zahtevam po odstopu. To je zavrnil namestnik premierke in njena desna roka Oleksander Turčinov, ki je poudaril, da "bo vlada odstopila sama le, če bo prišlo do sprememb v parlamentu". "Kolikor pa vem, tu ni bilo novosti," je dodal.

"Janukovičeve obljube so bile propaganda"
"Danes je jasno, da nihče od Janukovičeve ekipe ni pripravljen delati za dvig socialnih standardov. To je bila samo propaganda," je Timošenkova povedala na seji vlade. "Že takoj po volitvah so se znova začele prevare iz predvolilne kampanje, ljudje pa morajo biti pozorni na to pri svojih prihodnjih političnih odločitvah," je še dejala.

Ukrajinska premierka, ki jo je Janukovič premagal za skoraj 3,5-odstotne točke, je nazadnje javno spregovorila po objavi rezultatov vzporednih volitev v nedeljo zvečer, nato pa se je zavila v molk. Takrat je namigovala, da naj bi Janukovič do zmage prišel s poneverbami in prevarami, odločna pa je bila tudi, da ne bo nikoli priznala rezultata nedeljskih volitev.

Politična nestabilnost slaba za državo
Politično merjenje moči, ki se v Ukrajini po nedeljskih volitvah iz dneva v dan krepi, bi lahko 46-milijonsko državo, ki jo je močno prizadela kriza, omejevalo na poti k stabilnosti. Prav tako bi lahko upočasnilo nadaljnji tok posojila Mednarodnega denarnega sklada, ki je lani igral ključno vlogo v državnih financah.