Janukovič si želi izboljšanja odnosov z Rusijo. Foto: EPA
Janukovič si želi izboljšanja odnosov z Rusijo. Foto: EPA
Plinovod
Z bolj proruskim ukrajinskim predsednikom naj bi se izboljšali tudi gospodarski odnosi med Kijevom in Moskvo, ki je po prihodu Juščenka in Timošenkove, zaveznikov oranžne revolucije, na oblast, zvišala cene plina. Predtem ga je Moskva skoraj zastonj dobavljala Ukrajini, kar je vodilo do spora, v katerega se je zapletel tudi EU, ko je ostal brez plina, ki je v Evropo prihajal prek Ukrajine. Foto: EPA

Janukovič je v pogovoru za rusko državno televizijo zatrdil, da si bo kot predsednik prizadeval za tesnejše vojaško sodelovanje z Rusijo in dodal, da ne izključuje možnosti podaljšanja pogodbe med Ukrajino in Rusijo o nameščenosti ruske črnomorske flote na ukrajinskem polotoku Krim, ki se izteče leta 2017. Zavzel se je še za tesnejše sodelovanje med Rusijo in Ukrajino na energetskem področju ter izrazil naklonjenost zamisli o naftnem konzorciju, ki bi Moskvi omogočal, da soupravlja ukrajinske plinovode.

Nova evropska varnostna struktura, ki jo je pred kratkim predlagala Moskva, je za Ukrajino zanimiva, meni Janukovič, ki hkrati nasprotuje vstopu Ukrajine v zvezo Nato v bližnji prihodnosti.

Ruska flota v zameno za ruski plin
Ukrajina je povsem odvisna od energije, ki ji jo dostavlja Rusija, ta pa si močno prizadeva, da bi svojo floto zadržala v Sevastopolu, saj to vidi kot zagotovilo, da se Kijev ne bo pridružil severnoatlantskemu zavezništvu, čemur je bil naklonjen odhajajoči ukrajinski predsednik Viktor Juščenko. Številni analitiki so prepričani, da bo moral Janukovič Moskvi ponuditi dovoljenje, da njena flota ostane na Krimu, če jo bo hotel prepričati, da zniža cene plina in tako pomaga Ukrajini, ki je v velikih gospodarskih težavah. Med Juščenkovim predsedovanjem sta se državi pogosto zapletali v "plinske vojne".

Konec plinskih vojn?
Bolj prorusko usmerjeni Janukovič je ponovil, da bo skušal Moskvo prepričati, naj ne gradi novih naftovodov, da bi tako zmanjšala potovanje plina v Evropo čez Ukrajino. Namesto tega naj bi predlagal, da Rusija in EU skupaj upravljata ukrajinske plinovode, da bi povečali gotovost dobave ruskega plina v Evropo in se izognili sporom iz zadnjih let, ko Evropa ni dobivala plina. Ker je v preteklosti Ukrajina z zakonom prepovedala privatizacijo plinovodov, se je Rusija odločila, da bo obšla Ukrajino in začela graditi Severni in Južni tok, prek katerih bi po plinovodih pod Baltskim ter Črnim morjem dovajala plin v severno in južno Evropo.

"Timošenkova pet let slabo delala"
Med pogovorom se je Janukovič dotaknil tudi dogajanja v Ukrajini. Svojo protikandidatko v drugem krogu predsedniških volitev, ukrajinsko premierko Julijo Timošenko, je znova pozval k odstopu. "Timošenkova je pet let slabo delala in nima nobene možnosti, da ostane na tem položaju," je dejal. Bolj prozahodno usmerjena Timošenkova odstop zavrača in trdi, da so se na volitvah v nedeljo dogajale nepravilnosti in da Janukovič ni legitimno izvoljen. Napovedala je izpodbijanje izidov na sodišču, da pa svojih privržencev ne bo pozvala, naj gredo na ulice. Mednarodni opazovalci so izrazili mnenje, da so bile volitve svobodne in poštene.