Mikola Azarov je že zasedal mesto finančnega ministra, kar mu bo prišlo prav, saj mora državo spraviti iz krize. Foto: EPA
Mikola Azarov je že zasedal mesto finančnega ministra, kar mu bo prišlo prav, saj mora državo spraviti iz krize. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik vrhovne rade Volodimir Litvin je sporočil, da so v parlamentu oblikovali novo koalicijo 235 poslancev, potem ko je koalicija nekdanje premierke Julije Timošenko izgubila večino. "Koalicijo smo oblikovali na podlagi dogovora, ki so ga podpisali vodje stranke regij, komunistične stranke, bloka Litvin in ljudske stranke," je povedal Litvin in dodal še, da je pozneje dogovor podpisalo vseh 235 poslancev sicer 450-članske ukrajinske rade.

Poslanec stranke regij, ki jo vodi novi ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, je povedal, da je nova koalicija za kandidata za premierja izbrala 62-letnega Mikolo Azarova, sicer tesnega zaveznika novega ukrajinskega predsednika. Janukovičev sodelavec je povedal, da je predsednik takoj podpisal predlog, nato pa so ga potrdili še parlamentarci. Za novega premierja je glasovalo 242 poslancev.

Janukovič, ki je 25. februarja prisegel kot novi ukrajinski predsednik, po padcu vlade Julije Timošenko hitro ukrepa, saj se zaveda, da bo le politično stabilna Ukrajina lahko izšla iz hude gospodarske krize. Oblikovanje nove koalicije je bilo tako nujno potrebno, da so se izognili razpisu novih parlamentarnih volitev, ki bi reševanje krize še odložile.

Azarov: Prva naloga nove vlade bo proračun
Ukrajina nujno potrebuje novo vlado, da bi potrdila proračun za leto 2010 in da bi znova začela pogajanja z Mednarodnim denarnim skladom glede 16,4 milijarde dolarjev vrednega svežnja pomoči, ki so ga zamrznili. V tej luči je Azarov povedal, da je ukrajinska blagajna prazna in da bodo morali sestaviti realen predlog za proračun za leto 2010. "Izničili bomo finančne težave, ki jih je ustvarila prejšnja vlada," je povedal Azarov pred poslanci.