Timošenkova je dejala, da se bo umaknila le v skrajni sili. Foto: EPA
Timošenkova je dejala, da se bo umaknila le v skrajni sili. Foto: EPA
Nezaupnica ukrajinski vladi

Čeprav se je železna dama v drugem krogu predsedniških volitev borila kot levinja, je v roku dobrega meseca doživela dva poraza. Poraz na predsedniških volitvah in izgubo premierskega stolčka. Kljub pritiskom novega predsednika Viktorja Janukoviča železna dama sprva ni hotela odstopiti. Dejala je celo, da se bo umaknila le v skrajni sili.

In očitno je zdaj skrajna sila, saj so poslanci na predlog Stranke regij novega ukrajinskega predsednika izglasovali nezaupnico njeni vladi. Po ukrajinski zakonodaji je za padec vlade dovolj 226 glasov v 450-članskem parlamentu. Koalicija Timošenkove jih je prejela 243. Kot poroča BBC, naj bi celo sedem poslancev iz stranke premierke glasovali proti njej.

Stranka regij že izbrala svojega kandidata
Janukovičeva Stranka regij očitno ničesar ne prepušča naključju. Tako so že izbrali svojega kandidata za novega ukrajinskega premierja. To naj bi bil Mykola Azarov. Ta je po glasovanju za Reuters dejal: "Pogovori o sestavi nove koalicije niso enostavni in končali jih bomo v prihajajočih dneh." Nekaj ostrih besed je letelo tudi na padlo vlado: "Izgubili smo čas. V roku od dveh do treh let bomo naš gospodarski položaj povrnili na tistega iz leta 2005. Pod vladavino Timošenkove smo izgubili približno 10 let."

Nova vlada, novi cilji
46-milijonski narod Ukrajincev potrebuje močno vlado, ki bo gospodarstvo izvlekla iz krize (BDP se je v letu 2009 zmanjšaj za 15 odstotkov) in ki ji bo uspelo obnoviti pogajanja z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) za pomoč v višini 16,4 milijarde dolarjev, piše Reuters.

Janukovič ima zdaj 30 dni časa, da sestavi novo koalicijo, in 60 dni časa, da sestavi nov parlament. Če mu bo spodletelo, bodo imeli v Ukrajini predčasne parlamentarne volitve. Do izvolitve nove vlade bo svoje naloge še naprej opravljala premierka Timošenkova.

Nezaupnica ukrajinski vladi