Timošenkovi se, kot kaže, obeta vrnitev v (močno) opozicijo. Foto: EPA
Timošenkovi se, kot kaže, obeta vrnitev v (močno) opozicijo. Foto: EPA

Viktor Janukovič je v drugem krogu predsedniških volitev 7. februarja za las ugnal Timošenkovo, ki poraza sprva ni hotela priznati in je zavračala pozive novoizvoljenega predsednika k odstopu.

Predsednik parlamenta Volodimir Litvin je sporočil, da so se sestali voditelji parlamentarnih frakcij in da koalicijski partnerji niso predložili dovolj podpisov, ki bi dokazali, da ima vlada v verhovni radi še naprej večino. Glasovanje o zaupnici vladi naj bi potekalo v sredo.

Timošenkova, ob nekdanjem predsedniku Viktorju Juščenku soarhitektka t. i. oranžne revolucije leta 2004, je dejala, da so koalicijo, ki je bila "zadnja utrdba, ki je branila vse, kar je ukrajinskega", razbili na nelegalen način. Namignila je, da bo odstopila, če bo njeni koaliciji izglasovana nezaupnica, tako da bodo "vse odgovornosti takoj prenesene na Janukoviča".

Po razpadu oranžne koalicije se mora nova koalicija oblikovati v 30 dneh. Najverjetneje se bo nova koalicija oblikovala okoli Janukovičeve Stranke regij. Če Ukrajina v omenjenem času ne bo dobila nove vlade ima predsednik - Janukovič - v skladu z ustavo pravico razpustiti parlament in razpisati nove parlamentarne volitve.