Timošenkova je po petkovi obravnavi v soboto presenetljivo umaknila tožbo. Foto: EPA
Timošenkova je po petkovi obravnavi v soboto presenetljivo umaknila tožbo. Foto: EPA
Viktor Janukovič
Janukovič naj bi kot novi ukrajinski predsednik prisegel 25. februarja. Foto: EPA

"Timošenkova je zaprosila za umik tožbe. Sodniki se bodo sešli in odločili o prošnji," je povedal predstavnik sodišča. Timošenkova je presenetila ukrajinsko javnost, ko je umaknila tožbo, a po njenih besedah nadaljevanje postopka ne bi bilo smiselno, saj naj bi sodišče zavrnilo preiskavo vseh njenih obtožb glede drugega kroga, ki je potekal 7. februarja. Premierka je povedala, da je izgubila zaupanje v sodišče, saj je "očitno, da to ni sodišče in to ni pravica".

Timošenkova v petek še pričala
V petek je Timošenkova v pričanju na vrhovnem sodišču, ki je obravnavalo pritožbo zaradi izida predsedniških volitev, na katerih je slavil Viktor Janukovič, zatrdila, da so se med drugim krogom volitev dogajale sistematične prevare. "Trdim, da je šlo za načrtovane in organizirane kršitve volilne zakonodaje, katerih namen je bilo vplivanje na končni izid volitev," je povedala premierka in dodala, da je bil glavni namen njene tožbe ugotoviti, ali so bili volilni izidi pošteni.

"Prepričana sem, da je v naši tožbi treba pošteno ovrednotiti dokaze ne samo zaradi mene, temveč tudi zaradi mojega nasprotnika. Če bodo upoštevani vsi dokazi, bom sprejela sodbo, kakršna koli že bo," je zagotovila Timošenkova, ki je imela pred sabo še eno obravnavo, preden je umaknila tožbo.

Janukovič si prizadeva za odstop Timošenkove
Pred sodiščem se je zbralo več sto podpornikov ukrajinske premierke, ki podpirajo njeno zahtevo, da bi morali v Ukrajini organizirati tretji krog volitev. Poleg njih so se pred sodiščem zbrali tudi številni privrženci Janukoviča, ki so Timošenkovo pozivali, naj prizna poraz.

Janukovič je v drugem krogu volitev tesno, za 3,5 odstotka, premagal svojo tekmico Timošenkovo. Mednarodni opazovalci so volitve označili za poštene in demokratične, tako da bo Janukovič kot novi predsednik prisegel 25. februarja. Takoj po zmagi je Janukovič Timošenkovo pozval k odstopu, kar je ona zavrnila, zato je Janukovičeva stranka v radi sprožila postopke za glasovanje o nezaupnici vladi.