Dogovor med Rusijo in Ukrajino je pomemben tudi za Evropo. Foto: EPA
Dogovor med Rusijo in Ukrajino je pomemben tudi za Evropo. Foto: EPA
Janukovič v Rusiji

Gre za pomemben dogovor, ki sta ga med srečanjem v Harkovu sklenila ruski in ukrajinski predsednik, Dmitrij Medvedjev in Viktor Janukovič. "Ukrajina bo prejela ruski plin s popustom stotih dolarjev, če tržna cena za 1.000 kubičnih metrov znaša več kot 330 dolarjev oziroma s 30-odstotnim popustom na konkretno ceno," je pojasnil Medvedjev, medtem ko je Janukovič izrazil upanje, da naj bi Kijev plin po nižji ceni začel prejemati že do konca meseca.

Dogovor je pomemben tudi za Evropo. Odnose Ukrajine in Rusije na področju plina namreč pozorno spremljajo zlasti evropske države, ki so se v začetku lanskega leta sredi zime morale soočiti s prekinitvijo ruske pošiljke zaradi spora med Moskvo in Kijevom zaradi cene plina. Prvi mož ruske plinske družbe Gazprom Aleksej Miller je že napovedal, da bo podjetje Ukrajini letos dostavilo 36,5 milijarde kubičnih metrov ruskega plina. To je sicer trikrat več od prvotnih načrtov, poroča ruska agencija Itar-Tass.

Rusi v pristanišču Sevastopol še 25 let
Predsednika Ukrajine in Rusije sta podpisala tudi dogovor, v skladu s katerim bo lahko ruska črnomorska flota v ukrajinskem pristanišču Sevastopol ostala še nadaljnjih 25 let. Zdajšnja pogodba se izteče leta 2017, vendar za zdaj ni jasno, kdaj naj bi podaljšanje pogodbe začelo veljati.

"Pospešili smo odločitev o črnomorski floti na ozemlju Ukrajine, ker naši ruski prijatelji potrebujejo več konkretnosti pri reševanju tega vprašanja," je po podpisu izjavil Janukovič.

Sevastopol je sicer edino črnomorsko pristanišče, ki je dovolj globoko za velike ladje in opremljeno s potrebno infrastrukturo za rusko floto. Moskva v skladu z 20-letnim sporazumom iz leta 1997 za uporabo baze v Sevastopolu letno plačuje približno 98 milijonov ameriških dolarjev, kar se nekaterim Ukrajincem zdi odločno premalo.

Janukovič v Rusiji