Janukovič ves čas nasprotuje članstvu Ukrajine v Natu. Foto: EPA
Janukovič ves čas nasprotuje članstvu Ukrajine v Natu. Foto: EPA

Zakon, ki ga je predlagal ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, predvideva status Ukrajine kot vojaško nevtralne države, kar pomeni, da ne sme vstopiti v nobeno vojaško zavezništvo, ji pa dovoljuje sodelovanje z zavezništvi, kakršno je Nato. Zakon omogoča vstop v politične in gospodarske povezave, vključno z Evropsko unijo. Vstop v EU ostaja prednostna naloga Ukrajine, je zatrdil premier Mikola Azarov.

"Glavni element predvidljivosti in doslednosti ukrajinske zunanje politike je njen status neuvrščenosti," je ob predstavitvi zakona v parlamentu povedal Azarov.

"Nato je edino jamstvo ukrajinske varnosti"
Nasprotniki nevtralnosti zakon kritizirajo. "Edino jamstvo ukrajinske nacionalne varnosti je članstvo v sistemu kolektivne varnosti v okviru Nata," je dejal Boris Tarasjuk, ki je bil pod prejšnjim predsednikom Viktorjem Juščenkom zunanji minister.

Sprejetje zakona je zmaga za Janukoviča, ki se je v kampanji pred predsedniškimi volitvami zavzel proti vstopu Ukrajine v Nato in za izboljšanje odnosov z Rusijo. Pod Juščenkom so se odnosi med Kijevom in Rusijo močno poslabšali, Janukovič, ki je predsedniški položaj prevzel februarja, pa ni zapravljal časa s preoblikovanjem ukrajinske zunanje politike bolj po ruskih notah. Aprila je podpisal sporazum o podaljšanju najema ukrajinskega pristanišča Sevastopol za rusko črnomorsko floto v zameno za cenejši zemeljski plin.

Večina Ukrajincev proti članstvu v Natu
Moskva je ves čas nasprotovala ukrajinski ambiciji, da se pridruži severnoatlantskemu zavezništvu. Članstvu v Natu nasprotuje tudi večina Ukrajincev, kažejo javnomnenjske raziskave.