Velik del ukrajinskega prebivalstva je nasprotoval članstvu v Natu, kar je večkrat pokazala tudi na protestih. Foto: EPA
Velik del ukrajinskega prebivalstva je nasprotoval članstvu v Natu, kar je večkrat pokazala tudi na protestih. Foto: EPA

Potem ko je prorusko usmerejeni Viktor Janukovič februarja postal novi ukrajinski predsednik, je bilo le še vprašanje časa, kdaj se bo uradni Kijev odpovedal ambicijam po članstvu v severnoatlantskem zavezništvu, za kar si je močno prizadeval njegov prozahodno usmerjeni predhodnik Viktor Juščenko kljub razdeljenosti prebivalstva glede tega vprašanja.

Nadrealističen cilj
"Ukrajina bo še naprej razvijala svoje odnose z zavezništvom, vendar je vprašanje članstva umaknjeno z dnevnega reda," je dejal Grišenko in dodal, da članstvo v Natu nima podpore večine državljanov in ima razdiralne učinke na državno politiko.

Janukovič je izrazil mnenje, da je v tem trenutku članstvo v Natu nadrealistično, in ob tem pojasnil, da je ta korak nadrealističen, ker "moramo imeti podporo večine prebivalstva in tisti v zavezništvu se tega zavedajo".

Kljub proruski usmerjenosti je Janukovič med nedavnim obiskom ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva v Kijevu dal jasno vedeti, da se Ukrajina ne bo pridružila nobenemu vojaškemu bloku in bo vztrajala pri nevtralnosti. Medvedjev je Ukrajino povabil v njihov varnostni blok - Organizacijo pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO), ki jo vodi Rusija.