Obama je v sredo odločil, da bodo ZDA do konca meseca končale vojaške operacije v Iraku. Foto: EPA
Obama je v sredo odločil, da bodo ZDA do konca meseca končale vojaške operacije v Iraku. Foto: EPA
Irak
Letošnji julij je bil najbolj smrtonosen mesec v Iraku po letu 2008. Umrlo je več kot 100 civilistov. Foto: EPA
Američani se umikajo iz Iraka

Ameriški predsednik Barack Obama se je v sredo zvečer sešel s člani svojega sveta za nacionalno varnost, med katerimi so nekateri najvidnejši člani njegove administracije, podpredsednik Joe Biden, zunanja ministrica Hillary Clinton in obrambni minister Robert Gates. Govorili so o umiku ameriških enot iz Iraka in se dogovorili, da naj bi se vojaki začeli vračati konec avgusta, zadnji vojak pa naj bi iz Iraka odšel do konca naslednjega leta.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je sporočil, da je predsednik Obama zadovoljen z napredkom, ki ga je ameriška vojska dosegla v Iraku, in da je prepričan, da bodo lahko ameriške sile nadzor nad varnostjo v državi brez težav predale iraški vojski.

Zebari: Umik je prenagljen
Po objavi novice iz Bele hiše je eden izmed vidnejših pripadnikov iraške vojske, poročnik general Babaker Zebari, kritiziral odločitev ameriške administracije, in opozoril, da iraška vojska ne bo pripravljena, da bi prevzela nadzor v državi. "Za zdaj prenos oblasti poteka brez težav, saj so ameriške sile še v državi, a prave težave se bodo pokazale po letu 2011," je Zebari povedal na tiskovni konferenci v Bagdadu in dodal, da iraška vojska ne bo mogla zagotoviti stabilnosti države vsaj do leta 2020, zato bi morali Američani v Iraku ostati vsaj do takrat.

"Politiki morajo najti način, da bodo zapolnili praznino, ki bo nastala po letu 2011. Če bi mene vprašali o umiku, bi jim svetoval: ameriška vojska mora ostati v Iraku, dokler iraška vojska ne bo popolnoma pripravljena, to pa bo leta 2020," je še povedal Zebari.

ZDA domov poslale že 80.000 vojakov
ZDA imajo v Iraku 64.000 vojakov. Približno 50.000 naj bi jih ostalo do konca leta 2011, njihova naloga pa naj bi bila usposabljanje iraških sil in zaščita ameriških interesov. Odkar je Barack Obama zasedel predsedniško mesto, so ZDA iz Iraka že umaknile 80.000 vojakov, tiskovni predstavnik Gibbs pa je povedal, da je general Ray Odierno presodil, da so se varnostne razmere v Iraku bistveno izboljšale in da so iraške sile pripravljene, da prevzamejo nadzor nad varnostjo v državi.

Nasilje v Iraku se je, potem ko je sektaško nasilje doseglo vrhunec med letoma 2006 in 2007, umirilo, a je število civilnih žrtev zaradi vsakodnevnih bomb, streljanj in drugih napadov znova ostro naraslo julija, ki je bil najbolj smrtonosen mesec po letu 2008. Gibbs je napade v zadnjem času pripisal postnemu mesecu ramazanu, ko se je že prejšnja leta število napadov močno povečalo. "Pričakovali smo porast nasilja ob ramazanu, saj skušajo uporniki tako način opozoriti nase," je povdal Gibbs.

Američani se umikajo iz Iraka