"Nenehno ocenjujemo svojo strategijo, zahteva po testiranju pred odhodom pa ostaja v veljavi," je še dodala tiskovna predstavnica ter poudarila, da bodo spremembe predpisov temeljile izključno na oceni zdravstvenih in medicinskih strokovnjakov.

Ameriška potovalna industrija sicer poziva k odpravi obveznega testiranja za v celoti cepljene letalske potnike. V pismu, ki so ga letalske družbe, letališča, hotelske verige in druga turistična združenja prejšnji mesec poslala koordinatorju za koronavirus v Beli hiši, so opozorili, da bodo gospodarske izgube zaradi ukrepa velike, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V pismu so prav tako poudarili, da na kopenskih mejah ZDA s Kanado in Mehiko ni obveznega testiranja.

Letalski potniki se morajo testirati dan pred poletom v ZDA. Zahteva po testiranju velja za tujce in državljane ZDA ne glede na njihov status cepljenja. Tisti, ki so pred kratkim preboleli covid-19 in lahko predložijo pismo zdravnika ali zdravstvene ustanove, so izvzeti iz zahteve.

Za potnike, ki letijo znotraj ZDA, pa obvezno testiranje medtem ni več potrebno, po odločitvi zveznega sodišča pa jim na letalu ni treba več nositi niti mask.