Foto:
Foto:
Razdejanje pri sinagogi Neve Šalom v Carigradu

V ruševinah napadenih sinagog so namreč našli še eno truplo. Napada je ostro obsodil tudi generalni sekretar Sveta Evrope Walter Schwimmer, ki je dejal, da je zgrožen nad tem groznim in bojazljivim dejanjem.

Še posebej pa je bil pretresen, ker sta bili sinagogi napadeni med molitvijo ob judovskem svetem dnevu sabat.

Londonski časnik: Bila je Al Kaida
Neki arabski časnik, ki izhaja v Londonu, je prejel domnevno potrdilo Al Kaide, v katerem ta prevzema odgovornost za samomorilska bombna napada v Carigradu. Urednik časnika Abdel Bari Atvan je za arabsko televizijo Al Džazira potrdil, da je prejel e-pošto od Brigad mučenikov Abu Hafza Al Masrija, ki spada pod okrilje Al Kaide.

V sporočilu je pisalo, da so napada izvedli, ker naj bi se v turških sinagogah zadrževali agenti izraelskega Mosada. Omenjena skupina je bila odgovorna tudi za avgustovski napad na zgradbo ZN-a v Bagdadu, v katerem je bilo ubitih 23 ljudi, med njimi tudi posebni odposlanec ZN-a. Neki arabski časnik, ki izhaja v Londonu, je v nedeljo prejel domnevno potrdilo Al Kaide, v katerem ta prevzema odgovornost za nedeljska bombna napada.

Carigrad: Prijeli nove osumljence
Guverner Carigrada Muamer Güler je dejal, da so dva dni po napadih na sinagogi prijeli nove osumljence. Güler je dodal, da imajo preiskovalci pomembne podatke. Sicer so v nedeljo izpustili štiri osumljence, saj jim niso mogli dokazati povezave z napadoma.

Turški premier Recep Erdogan pa je dejal, da je treba najprej ugotoviti, ali je sporočilo resnično. V telefonskem pogovoru z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem je Erdogan še zagotovil, da bo Turčija storila vse, da bi prijela odgovorne in jih postavila pred sodišče.