Fotografija Ratka Mladića s soprogo je 11. junija 2009 razburila svetovno javnost, saj naj bi nakazovala, da je Mladić živ in se celo udeležuje družinskih praznovanj. Foto: EPA
Fotografija Ratka Mladića s soprogo je 11. junija 2009 razburila svetovno javnost, saj naj bi nakazovala, da je Mladić živ in se celo udeležuje družinskih praznovanj. Foto: EPA

V tretji hišni preiskavi družine Mladić v Beogradu so 4. decembra 2008 v omari našli štiri pištole zastava s strelivom in lovsko puško. "Orožje so našli v Ratkovi omari, ki je Bosiljka ni odpirala in ni vedela, kaj je v njej. V torek je bila na krajšem zaslišanju, po katerem je bilo odločeno, da bodo proti njej sprožili preiskavo," je za srbski časnik Večernje novosti dejal Miloš Šaljić.

Žena haaškega obtoženca Ratka Mladića po besedah družinskega odvetnika sploh ni prejela vabila na sodišče. "Sodnik je trdil, da so poslali raznašalca pozivov, ta pa je dejal, da na napisanem naslovu ni živela družina Mladić, temveč neki fitnes studio. To so neumnosti. Tudi preiskovalnemu sodniku sem dejal in bom znova ponovil: privedba na sodišče je maščevanje države in pritisk na družino, vse odkar je ta napovedala, da bo zahtevala, da se Mladića razglasi za mrtvega. Družina od svoje zahteve ne bo odstopila. Zahtevo bomo vložili takoj, ko bodo dobili izvod rojstnega lista Mladića iz občine Kalinovik," je še dejal Šaljić.

Ljajić: O Mladićevi smrti bo odločalo sodišče
Predsednik srbskega nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je za časnik Novosti dejal, da država nikakor ne pritiska na družino Mladić. O zahtevi, da se Ratka Mladića razglasi za mrtvega, pa bodo odločali pravosodni organi, "mi pa nikakor ne želimo vplivati na ta postopek. Glede napak o privedbi Bosiljke Mladić pred sodišče - tudi s tem se bo ukvarjal pravosodni organ, saj smo v hiši našli orožje brez orožnega lista in dokaza o izvoru. Ta dva postopka sta ločena in nikakor nista povezana drug z drugim," je dejal Ljajić.

Ratko Mladić je obtožen genocida nad bošnjaškim prebivalstvom v Srebrenici. Poleg tega je obtožen zločinov proti človečnosti, vojnih zločinov, ubojev, deportacij in nečloveškega ravnanja, trpinčenja in zajemanja talcev. Mladić in nekdanji predsednik samooklicane Republike Srbske krajine Goran Hadžić sta zadnja obtoženca haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki sta še vedno na begu.