Anglikanska cerkev na Otoku je o posvetitvi žensk v škofinje na sinodi glasovala že novembra 2012, a so zagovorniki sprememb tedaj za las zgrešili potrebno večino. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Anglikanska cerkev na Otoku je o posvetitvi žensk v škofinje na sinodi glasovala že novembra 2012, a so zagovorniki sprememb tedaj za las zgrešili potrebno večino. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Gre za najpomembnejšo spremembo v britanski Anglikanski cerkvi po 20 letih, odkar so začeli ženske posvečevati v duhovnice. Ena od petih duhovnikov je ženska, prve škofinje pa bi lahko imenovali že letos, piše britanski BBC. Glasovanje o zgodovinski odločitvi je bilo po peturni razpravi na univerzi v Yorku.

"Ne pretiravam, če rečem, da bo posvetitev žensk v škofinje spremenila Cerkev. Spremenila bo tudi družbo, saj predstavlja korak bliže k spoznanju, da so tudi ženske resnično enakovredne moškim tako na duhovni ravni kot tudi pri prevzemanju vodilnih funkcij v družbi," je dejala dekanka Salisburyja, častitljiva June Osborne.

Glasovanje je bilo leta 2012 zavrnjeno
O odločitvi so glasovali vsi trije domovi sinode - škofovski, duhovniški in laični - v vsakem pa je bila potrebna dvotretjinska večina.

V škofovskem domu jih je ukrep podprlo 37, dva sta glasovala proti, eden pa se je vzdržal. Za je prav tako glasovalo 162 duhovnikov, medtem ko jih je bilo 25 proti. Štirje so se vzdržali. V domu laikov pa jih je za posvetitev škofinj glasovalo 152, 45 jih je bilo proti, pet pa vzdržanih.

Anglikanska cerkev na Otoku je o posvetitvi žensk v škofinje na sinodi glasovala že novembra 2012, a so zagovorniki sprememb tedaj za las zgrešili potrebno večino. Nasprotniki posvetitve škofinj poudarjajo, da bi morali biti duhovniki in škofje zgolj moški, češ da so ti predstavniki Jezusa Kristusa na Zemlji.

Škofinje niso tabu
Anglikanska cerkev je največja krščanska skupnost v Veliki Britaniji in je prisotna v več kot 160 državah po vsem svetu. V Anglikanski cerkvi v Avstraliji, na Novi Zelandiji in v ZDA ženske sicer že nekaj časa lahko postanejo škofinje, v južnoafriškem Svaziju pa je to mogoče od leta 2012.