Nekdanji kubanski predsednik je na zadnjem posnetku videti čil in poln energije. Foto: Reuters
Nekdanji kubanski predsednik je na zadnjem posnetku videti čil in poln energije. Foto: Reuters
Kubanci so še vedno veliki privrženci Fidela Castra, ki je državo vodil od leta 1959. Foto: EPA
Castro na televiziji

Kubanska televizija je predvajala posnetek pogovora 81-letnega "el comandanteja", ki se je, sicer zelo suh, a živahen, pogovarjal s svojim bratom in zdajšnjim predsednikom Kube Raulom Castrom ter venezuelskim predsednikom in enim največjih zaveznikov, Hugom Chavezom.

Castro, oblečen v svojo tradicionalno trenirko v barvah kubanske zastave, se je s sogovornikoma pogovarjal o aktualnih političnih zadevah, predvsem o svetovni prehranski krizi in o prihajajočih ameriških predsedniških volitvah. Srečanje naj bi trajalo dobro uro, na posnetku, ki je bil sicer brez zvoka, pa je bilo videti, da so sogovorniki dobre volje, Fidel pa se je prešerno smejal.

Fidel še vedno vpleten v politiko
Kubanski mediji so poročali, da naj bi se Castro s svojim venezuelskim zaveznikom na štiri oči srečal že v ponedeljek, njuno srečanje pa naj bi trajalo kar tri ure. "Fidel je živ in zdrav, razmišlja, piše in narekuje pomembne strategije za Kubo in druge države Latinske Amerike," je medijem po srečanju povedal Chavez.

Že skoraj dve leti ga ni v javnosti
Fidel Castro je julija leta 2006 oblast zaradi bolezni začasno predal svojemu bratu Raulu, ki je februarja letos tudi uradno sedel na čelo komunistične Kube. "El comandante" se od leta 2006 tako ni pojavil v javnosti, Kubanci so ga lahko spremljali le preko televizijskih posnetkov in slik, še vedno pa redno objavlja svoje kolumne v glavnem komunističnem časopisu Granma.

Castrovo pisanje na Kubi vseprisotno
Pred torkom se je Castro na televiziji zadnjič pojavil januarja letos, ko ga je obiskal brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, takrat pa je bil videti občutno slabše kot tokrat. Fidelovo zdravstveno stanje je bilo najbolj varovana skrivnost na otoku in tako ostaja še danes, saj oblasti o zdravju in počutju nekdanjega voditelja vztrajno močijo.

Castrova petmesečna odsotnost je v javnosti sprožila govorice, da se je njegovo stanje močno poslabšalo, kar je dodatno spodbudil še dvotedenski mrk, ko tudi v časopisih ni objavil nobene svoje redne kolumne. Fidel Castro je še vedno izjemno pomembna osebnost kubanskega režima, saj njegove kolumne še vedno zaznamujejo javno mnenje. Vsako njegovo novo kolumno namreč preberejo tako med osrednjimi poročili na televiziji kot tudi na radijskih poročilih.

Kaj bo s Kubo po Raulovih spremembah?
Pod Raulovim vodstvom se na Kubi počasi uvajajo spremembe, ki nakazujejo na spremembo režima. Kubanci so lahko začeli kupovati mobilne telefone in računalnike, lahko so začeli obiskovati hotele, ki so bili prej namenjeni le turistom, zadnja reforma pa je sprememba sistema enotnih plač. Delavci naj bi tako prejemali petodstotno bonus za dosego ciljev, menedžerjem pa se bodo plače povečale celo za 30 odstotkov, če bo njihovim delavcem uspelo povečati proizvodnjo. Postfidelovska doba na Kubi je tako že v polnem teku, vprašanje, ki se zastavlja pa je, ali bo Raulu uspel prehod, ne da bi to povzročilo velike razlike med prebivalci in Kubo pahnilo v hudo krizo.

B. T.

Castro na televiziji