Sodišče, kjer bodo porotniki odločali o Fritzlovi usodi. Foto: EPA
Sodišče, kjer bodo porotniki odločali o Fritzlovi usodi. Foto: EPA
Josef Fritzl je v kleti 24 let zadrževal svojo hčer. Foto: EPA

73-letnega Avstrijca obtožujejo, da je v domačem Amstettnu svojo hčer 24 let zardževal v kletnem zaporu, jo neštetokrat posilil in z njo spočel sedem otrok.



Varnost kot ob vrhunskih političnih srečanjih
Predvidevajo, da bo sojenje trajalo le pet dni, večinoma pa bo potekalo za zaprtimi vrati, saj želijo prizanesti žrtvam. Pred javnostjo (prijavljenih je 200 poročevalcev, v sodni dvorani pa je le 98 sedežev) bosta potekala le branje obtožnice in razglasitev sodbe. Poleg osmih laičnih porotnikov ima sodišče še štiri rezerve osebe, če kateri od porotnikov ne bi zmogel prenesti mučnih zaslišanj in pričevanj. Sodišče je stežka našlo porotnike.

Ob sojenju bodo v glavnem mestu zvezne dežele Spodnje Avstrije uvedli izredne varnostne ukrepe. Sodno poslopje bo povsem izolirano, nad njim pa velja celo prepoved preletov. Preprečiti želijo stik hčere, otrok in družine, ti medtem živijo z novimi identitetami na neznanih lokacijah, z novinarji.

Namesto novinarstva senzacionalizem
Nekateri mediji so že najavili žgečljive zgodbe in celo intervjuje z obtoženim, vendar sodišče zavrača takšen senzacionalizem in dosledno preprečuje kakršen koli stik z vpletenimi v sojenje. Kritiki opozarjajo, da se je okoli zgodbe o Fritzlu, podobno kot poprej ob primeru zlorabljene in ugrabljene Natasche Kampusch, razvila prava histerija, vsekakor pa "senzacionalistična in razvedrilna medijska industrija", ki je pripravljena "na vse ali nič", zato ne bo prav nič prepuščeno naključju.

Ni še znano, ali bodo s sojenja objavili vsaj posnetke "uradnega fotografa". Na trgu so se že pojavile fotografije Fritzla in otrok, ki so jih s prenosnimi telefoni posneli bolniki na psihiatriji in zaporniki. Za zdaj so uspeli preprečiti kakršno koli trgovanje z njimi.

B. B.