Na seznamu najmanj razvitih držav je 34 afriških držav, devet je azijskih, štiri so iz azijsko-pacifiške regije, v skupini pa je še Haiti. Foto: Reuters
Na seznamu najmanj razvitih držav je 34 afriških držav, devet je azijskih, štiri so iz azijsko-pacifiške regije, v skupini pa je še Haiti. Foto: Reuters
ZN
Svetovna organizacija opozarja, da se najrevnejše države ne bodo zmogle same dvigniti iz izredne revščine. Foto: Reuters

Najrevnejše države na svetu še povečujejo zaostanek za preostalim svetom in se ne bodo mogle prebiti iz začaranega kroga brez dodatne pomoči in ugodnih trgovinskih dogovorov, opozarja ZN.

ZN je pred 45 leti oblikoval seznam najmanj razvitih držav, v skoraj pol stoletja pa so iz te skupine napredovale le štiri države, in sicer Bocvana, Zelenortski otoki, Maldivi in Samoa, v rednem letnem poročilu ugotavlja Konferenca ZN-a za trgovino in razvoj (Unctad).

Danes je v skupini 48 držav, napredek pa je praktično zamrznjen. V teh državah živi skoraj polovica najrevnejših na svetu. Trenutno so kot najrevnejši predeljeni tisti, ki živijo z manj kot 1,90 dolarja na dan. Ta stopnja se je od leta 1990 več kot podvojila.

Unctad opozarja, da so najrevnejše države ujete v spiralo izredne revščine, iz katere se ne morejo dvigniti. "Države se lahko iz tega začaranega kroga prebijejo le z mednarodno podporo v financiranju, trgovini in tehnologiji," opozarja organizacija.

Komu koristi dvig BDP-ja?
Le tri države so na dobri poti, da se v prihodnjih letih dvignejo iz skupine najrevnejših, Angola, Ekvatorialna Gvineja in Vanuatu. Vendar pa so njihove okoliščine različne. V primeru Angole in Ekvatorialne Gvineje se je bruto domači proizvod (BDP) dvignil po zaslugi naftnega bogastva, vendar pa velik del prebivalstva od tega ni imel nobenih koristi. Še posebej v Ekvatorialni Gvineji so se naftni dolarji porazdelili predvsem med člane vladajoče družine.

Generalni sekretar Unctada Mukhisa Kituyi je opozoril, da sam preboj iz kategorije najrevnejših držav sam po sebi še ni znak napredka. "Kako država napreduje, je prav tako pomembno, kot kdaj napreduje," je poudaril.

Na seznamu najmanj razvitih držav je trenutno 34 afriških držav, devet je azijskih, štiri so iz azijsko-tihomorskega območja, v skupini pa je še Haiti.