V Jemnu traja vojna od septembra 2014, ko so uporniki pregnali vlado iz glavnega mesta Sana. Marca 2015 je upornike začela napadati vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije. Foto: EPA
V Jemnu traja vojna od septembra 2014, ko so uporniki pregnali vlado iz glavnega mesta Sana. Marca 2015 je upornike začela napadati vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije. Foto: EPA
Ameriška vojaška ladja USS Mason
ZDA so se nedavno neposredno vključile v jemensko vojno in z morja napadle uporniške položaje, ki jih ZDA obtožujejo, da so sicer neuspešno napadli eno izmed ameriških vojaških ladij ob obalah Jemna. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik ZN-a v New Yorku je v imenu posebnega odposlanca ZN-a za Jemen Ismaila Oulda šejka Ahmeda dejal, da se bo prekinitev ognja začela v sredo ob 23.59 po krajevnem času (22.59 po srednjeevropskem). 72-urno premirje bo mogoče podaljšati.

Posebni odposlanec ZN-a je ob tem pozval sprte strani v Jemnu, države v regiji in mednarodno skupnost, naj "spodbujajo popolno spoštovanje prekinitve ognja in zagotovijo, da bo vodila v trajen konec spopadov," poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Združeni narodi so prekinitev ognja napovedali, potem ko je vanjo v ponedeljek po pritiskih mednarodne skupnosti privolil jemenski predsednik Abedrabo Mansur Hadi. Jemenski zunanji minister Abdel Malek Al Meklafi je sicer poudaril, da mora premirje vključevati tudi obljubo upornikov, da bodo nehali oblegati Taez, drugo največje jemensko mesto. Kot je poročala Al Džazira, uporniki mesto, v katerem je ujetih več kot 200.000 ljudi, oblegajo že leto in pol. Prebivalci trpijo hudo pomanjkanje hrane, vode in zdravil.

Pritiski po pokolu v pogrebni dvorani
Pritiski za prekinitev ognja so se okrepili, potem ko je arabska koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, ki podpira Hadija in se bori proti hutijevskim upornikom, pred več kot tednom dni bombardirala pogrebno dvorano v prestolnici Sana in ubila najmanj 140 ljudi. Sprva je koalicija vpletenost v napad zanikala, nato je napovedala preiskavo, na koncu pa je Savdska Arabija priznala, da je napad izvedlo njeno letalo, a naj bi bil razlog napaka.

V Jemnu traja vojna od septembra 2014, ko so uporniki vdrli v Sano in pregnali vlado. Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je marca lani sprožila vojaško operacijo proti upornikom, a ti še vedno nadzirajo več delov države, tudi glavno mesto.

Od začetka zračnih in tudi kopenskih napadov protihutijevske koalicije je v Jemnu po podatkih ZN-a umrlo več tisoč civilistov. Reuters je poročal, da ZN krivi koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije za 60 odstotkov od okoli 3.800 smrtnih žrtev med civilisti od marca 2015. Pred nekaj dnevi so se v napade na upornike neposredno vključile tudi ZDA, ki so doslej koaliciji pod vodstvom Savdske Arabije nudili logistično in materialno podporo, ZDA pa so ob tem ena največjih oboroževalk Savdske Arabije.

V spopadih je po podatkih Združenih narodov doslej umrlo že več kot 10.000 ljudi, predvsem civilistov. Več kot 35.000 ljudi je bilo ranjenih, najmanj trije milijoni pa so morali zapustiti domove v najrevnejši državi Arabskega polotoka.