Foto:
Foto:

Večina članov Varnostnega sveta si je sicer vzela čas za posvetovanja s svojimi vladami, Nemčija, Francija in Rusija pa sta popravljeni predlog že označili za nezadostnega, saj ne upošteva njihovih pripomb glede hitre predaje suverenosti Iračanom.

Predlog resolucije je odločno zavrnil tudi generalni sekretar ZN-a Kofi Annan, saj po njegovem mnenju Svetovna organizacija še vedno ne bi imela ustrezne politične vloge v Iraku.

Francija in Rusija nezadovoljni
Francija je sporočila, da ni zadovoljna z novim ameriškim predlogom resolucije o Iraku, ki naj bi druge države prepričala, da prispevajo več vojakov in denarja za Irak.

Tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Herve Ladsous je dejal, da predlog ne upošteva dovolj pripomb, ki jih predlagajo. Ob tem je Ladsous znova potrdil, da Francija pri glasovanju o novi resoluciji o Iraku ne bo uporabila veta.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je je zavzel, da bi novo resolucijo ZN-a o mednarodnem sodelovanju pri obnovi Iraka sprejeli še pred donatorsko konferenco za Irak, ki bo 24. oktobra v Madridu.

Čalabi prvič spregovoril Generalni skupščini ZN-a
Predstavnik prehodnega sveta iraške vlade Ahmed Čalabi je v govoru pred Generalno skupščino ZN-a predlagal federativno ureditev Iraka.

Čalabi je dejal, da naj bi federativen politični sistem zastopal interese vseh Iračanov in tako preprečil politično, versko in narodno razdelitev v Iraku. V svojem prvem govoru pred GS-om ZN-a je Čalabi poudaril, da Irak ne bi bil nikoli svoboden brez posredovanja ameriškega predsednika Georgea Busha. Ob tem pa iraški predstavnik ni komentiral novega ameriškega predloga resolucije o Iraku.

Generalna skupščina ZN-a je sicer v četrtek zvečer končala redno letno splošno razpravo.