Kdo je objavil sporni posnetek na YouTubu, še vedno ni znano. Foto: EPA
Kdo je objavil sporni posnetek na YouTubu, še vedno ni znano. Foto: EPA

Marinci, ki so na YouTubovem posnetku urinirali po okrvavljenih truplih talibanov, so bili pripadniki 3. bataljona iz tabora Lejeune v Južni Karolini. Ta je sedem mesecev deloval na jugu Afganistana, v ZDA pa se je vrnil septembra ali oktobra lani.

Izvor 39 sekund dolgega videoposnetka še vedno ni znan, so ga pa obsodile tako ameriške kot afganistanske oblasti. Ameriški obrambni minister Leon Panetta naj bi po telefonu že govoril z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem, ki je posnetek označil kot ''nečloveški in obsodbe vreden dogodek''.

Tiskovni predstavnik talibanov Qari Jusuf Ahmadi je za BBC dejal, da se ni zgodilo prvič, da so ZDA izvedle takšno ''nebrzdano dejanje''. Predstavnik talibanov Zabiulah Mudžahid pa trdi, da dogodek ne bo vplival na politični dialog med državama in izmenjavo zapornikov.

Nad posnetkom je bila zgrožena tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je dejala, da bodo ZDA še naprej ostale v državi. V Afganistanu je okoli 20.000 ameriških marincev, večinoma v nemirnih južnih pokrajinah Helmand in Kandahar. Skupno je v državi okoli 100.000 ameriških vojakov in še okoli 30.000 vojakov iz drugih zavezniških držav.