Tudi geji v Južni Afriki bodo lahko svečano zapečatili svojo zvezo. Foto: EPA
Tudi geji v Južni Afriki bodo lahko svečano zapečatili svojo zvezo. Foto: EPA

Sporni zakon je potrdil južnoafriški parlament z 230 glasovi za in 41 proti, v njem pa je dovoljena prostovoljna zveza dveh oseb, ki jo lahko nadgradita s poroko ali zunajzakonsko zvezo. Vladajoči Afriški narodni kongres je vse poslance pozval, naj se glasovanja udeležijo in glasujejo za zakon, čeprav so mu močno nasprotovali nekateri voditelji, predstavniki Cerkve in opozicijske stranke.

Zakon temelji na južnoafriški ustavi, ki je prva na svetu, ki je prepovedala diskriminacijo zaradi spolne usmerjenosti, potrditi pa ga mora še drugi dom parlamenta. Pričakujejo, da bo zakon stopil v veljavo do konca novembra.

JAR sledi zgledu nekaterih evropskih držav
S sprejemom zakona je Južnoafriška republika tako postala prva država, ki istospolno usmerjenim dovoljuje enake pravice kot heteroseksualnim parom, in sledi vzorom Belgije, Nizozemske, Španije in Kanade.

Minister za zunanje zadeve Nosivive Mapisa-Nkakula je pred parlamentom dejal: "Ko smo se rešili naše boleče preteklosti, smo si obljubili, da ne bo nikoli več noben Južnoafričan podvržen diskriminaciji na podlagi barve, prepričanja, kulture ali spola".

Zakon pa bo morda povzročal težave, ker tistim, ki poročajo ljudi, dovojuje, da zaradi verskih prepričanj poroke istospolnih partnerjev ne izvršijo.