Kirgizija meji na Uzbekistan, Kitajsko in Kazahstan, je odročna in skrivnostna dežela neverjetne lepote - pa naj si bo to neokrnjena gorata pokrajina ali pa zgodovinske znamenitosti.
Gore, visoke prek 7000 metrov, ledeniki, puščave, cvetoči alpski travniki, pravljični gozdovi, stepe s čredami divjih konj, in prek 2.000 jezer. Kirgizija je v času, ko je bilo že vse odkrito in skomercializirano, eden tistih zadnjih redkih biserov, ki jih malce bolj alternativni popotniki tako željno iščejo.
Osupljiva narava je idealna za pohodništvo, v svoje jurte pa vas bodo rade volje sprejela nomadska ljudstva. In vam postregla s steklenico vodke - Kirgizi so le morali nekaj odnesti od 120 let ruske vladavine. Samostojnost so proslavili leta 1991.
Od polarnega do subtropskega
In še nekaj praktičnih napotkov: podnebje v Kirgiziji je tipično celinsko z mrzlimi zimami in vročimi poletji. Ker je to gorato območje, se sneg na višjih predelih zadržuje skozi vse leto - ob prečkanju polarnega prelaza Torugart pa lahko celo pričakujete temperature pod ničlo ob vsakem letnem času. A takoj, ko pridete z gora, vas čaka druga podoba: na jugozahodu tako uživajo subtropsko podnebje.
Najboljši čas za obisk je med majem in oktobrom. V večjih mestih imate široko izbiro povsem solidnih hotelov, na podeželju pa je navada prenočevati pri ljudeh, v nomadskih jurtah. Odprti in širokosrčni Kirgizi, potomci ruskih plemen, ki so sem migrirali v 13. stoletju, vas bodo rade volje gostili - še posebej koristno pa je, če znate par njihovih ali ruskih besed in vedno prinesite s seboj kak dar.
Dieta vodke in mesa
Pitje je ena izmed poglavitnih kirgizijskih družabnih tradicij. Ne glede na to, ali vam postrežejo s čajem, fermentiranim konjskim mlekom ali z vodko, pričakujte, da vam bo vaš gostitelj polnil kozarec dolgo v noč. V tamkajšnjih trgovinah boste verjetno najbolj ostrmeli nad količino vodke - ki so jo Kirgiziji predstavili Rusi - na prodaj. Ta je domačinom z leti prinesla veliko veselja - in bede.
Tukajšnja hrana je proizvod dolge zgodovine pastirskega nomadstva in temelji predvsem na mesu. Za tiste z vegeterijanskimi nagnjenji bo bolje, da premislite o svoji usmerjenosti ali pa si nabavite zaloge na eni od mnogih majhnih stojnic v mestih. Narodna jed je beš barmak ("pet prstov").
Za pripravo le-te zakoljejo ovco ali konja in ga skuhajo v velikem loncu. To juho postrežejo kot predjed. Meso nato razdelijo med zbrane za mizo - vsak dobi kos mesa, skladen z njegovim družbenim položajem. Glava in oči so rezervirani za častne goste (beri: vas). Preostalo meso zmešajo z rezanci in včasih s čebulo, to pa nato tradicionalno jedo iz skupne sklede z rokami.
V prestolnico Biškek lahko najenostavneje poletite iz Londona, Moskve ali Carigrada.
Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje