Ali se na potep odpravite s kolesom, peš ali z motorjem, vedno  vas bo pričakal prelep razgled na otok in okolico. Foto: RTV SLO
Ali se na potep odpravite s kolesom, peš ali z motorjem, vedno vas bo pričakal prelep razgled na otok in okolico. Foto: RTV SLO

Otok je najbolj znan kot rojstni kraj očeta moderne medicine, Hipokrata, ki se je leta 460 pr. n. št. rodil v mestu Kos. Na otoku so ohranjena številna arheološka najdišča, ki jih lahko obiščete. Poleg stavb iz časa turške vladavine si lahko ogledate svetišče Asklipion ali pa obiščete antično zdravilišče. Zaradi toplih žveplenih vrelcev je bil Kos v antiki najbolj znano zdravilišče v Sredozemlju.

Raj za jadralce, pohodnike in kolesarje
Otok je obkrožajo neskončne peščene plaže, zaradi vetrov, ki kodrajo morje, pa je zelo priljubljen med ljubitelji jadralnega deskanja. Pokrajina je nadvse primerna tudi za pohodnike in kolesarje, ki se lahko podajo na potep proti pogozdeni gori Diakos ali pa z vzpetin občudujejo razgled na Kos in druge otoke.

A. K. K.

Plaže na otoku so peščene, morje pa toplo in vabljivo za kopalce, jadralne deskarje in potapljače. Foto: RTV SLO
Kos je zaradi ugodnih vetrov pravi raj za jadralce na deski. Na otoku so številne izposojevalnice opreme, zato vam deske ni treba tovoriti s seboj. Foto: RTV SLO/K.M.
Kljub poplavi turistov lahko popotnik še vedno najde samoten košček obale, ki ga bo delil le z čredico koz, ki jih lahko srečate na svojih potepanjih. Foto: RTV SLO/K.M.
Na potepanjih po Kosu boste poleg koz srečali tudi pave. Foto: RTV SLO/K.M.
Predah med pohajkovanjem na otoku ne bo le počitek za telo, ampak tudi oči, ki se spočijejo ob pogledu na okolico. Foto: RTV SLO/K.M.
Številni ostanki iz preteklosti vas spomnijo na zgodovino otoka. Foto: RTV SLO
Arhitekturna podoba krajev na otoku je značilna za Sredozemlje. Foto: RTV SLO/K.M.
Čarobnosti sončnega zahoda nad morjem se ni mogoče upreti. Foto: RTV SLO/K.M.
Divjanje požarov ni prizaneslo niti otoku Kos. Foto: RTV SLO/K.M.
Za spremembo se lahko z ladjo odpravite na izlet v sosednjo Turčijo. Foto: RTV SLO/K.M.