Tadž Mahal je brez dvoma najbolj fotografirana zgradba v Indiji. Foto: EPA
Tadž Mahal je brez dvoma najbolj fotografirana zgradba v Indiji. Foto: EPA
Idrija, rudnik
Ste že obiskali znameniti idrijski rudnik živega srebra? Foto: BoBo

Med nepozabno dogodivščino - če si jo bo kdo seveda sploh privoščil, saj se prodaja samo za pare, cena za dva pa je dober milijon evrov, bo udeležence pot vodila v 157 držav, od Tadž Mahala v Indiji in Piramid v Gizi do Velikonočnega otoka in Prepovedanega mesta v Pekingu ter od Machu Picchuja v Peruju in Grand Canyona v ZDA do Petre v Jordaniji in Akropole v Atenah.

Ne pozabimo tudi na Halong Bay v Vietnamu, slapove Iguazu na argentinsko-brazilski meji, Tower of London v britanski prestolnici in še in še. Na itinerariju so seveda tudi vse tri slovenske znamenitosti, ki sodijo na Unescov seznam naravne oziroma kulturne dediščine - Škocjanske jame, prazgodovinska kolišča okoli Alp in rudnik živega srebra v Idriji.

Vsi kraji morajo biti dostopni z letalom
Ponudnik tega "megalomanskega" potovanja je britansko podjetje VeryFirstTo.com, ki poudarja, da morajo biti vse destinacije med obiskom varne, zato bodo v stalnem stiku z domačim ministrstvom za zunanje zadeve in trgovino, ki sicer trenutno odsvetuje potovanja v Sudan in nekatere predele Bangladeša in Indonezije.

Le najboljše je dovolj dobro
Potovanje - za zdaj niso prodali še niti enega aranžmaja - dosega tako visoko ceno tudi
zato, ker bodo vsa letalska potovanja opravljena v poslovnem razredu, rezervirani pa bodo le najodličnejši hoteli, tisti s petimi zvezdicami, kot so George V v Parizu, Plaza v New Yorku, Cipriani v Benetkah, Ritz-Carlton v Moskvi in Tadž Mahal Palace v Mumbaju. V vseh krajih bodo gostom zagotovili vodenje po znamenitostih, v ceno potovanja pa je vključena tudi donacija Unescu 5.700 evrov. Kdo bi gledal na nekaj tisoč evrov, če ima v žepu "milijonček" za nepozabno potovanje, so si očitno mislili ...

Ustanovitelj britanskega podjetja Marcel Knobil je dejal, da merijo na ljudi, "ki želijo biti vedno prvi in imeti čudovite stvari ne glede na ceno". Druge njihove (milo rečeno) nenavadne ponudbe vključujejo izkušnjo, da se zjutraj zbudite obkroženi z več kot milijonom cvetov vrtnic (cena je 78.000 evrov), da doživite najdražjo božično večerjo (140.000 evrov za štiri ljudi) ter da svojo najdražjo ali najdražjega zasnubite kar po televiziji, v obliki prikupnega oglasa (150.000 evrov).